Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na zadržaných džihádistov uvalili v Rakúsku vyšetrovaciu väzbu

Foto: TASR/AP

Všetci sú totiž dôvodne podozriví z členstva v teroristickej organizácii, ako aj podvodu sociálneho charakteru s cieľom financovať vlastnú cestu do Sýrie.

Viedeň 22. augusta (TASR) - Deväť džihádistov, ktorých v uplynulých dňoch zadržali rakúske bezpečnostné orgány, sa už nachádza vo vyšetrovacej väzbe.

O jej uvalení rozhodla vo štvrtok a v piatok sudkyňa, ktorá sa stotožnila s názorom prokuratúry. Podľa neho jestvuje okrem iného nebezpečenstvo úteku dôvodne podozrivých, ako aj sťažovania vyšetrovania z ich strany.

Pôvodne zadržali rakúske orgány podľa aktualizovaných správ z Viedne desať podozrivých, vrátane jednej ženy a 17-ročného mladíka, ktorý bol už vzhľadom na vek prepustený a bude stíhaný na slobode, a to v pohraničných oblastiach spolkových krajín Korutánsko a Burgenland. Aktivity skupiny zrejme dlhší čas monitoroval rakúsky Spolkový úrad pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT). Členom skupiny, ktorí sa údajne chystali odcestovať do Sýrie a zapojiť sa tam do bojov na strane islamistov, hrozí v prípade obvinenia a potvrdenia viny súdom hoci desať rokov za mrežami.

Všetci sú totiž dôvodne podozriví z členstva v teroristickej organizácii, ako aj podvodu sociálneho charakteru s cieľom financovať vlastnú cestu do Sýrie.

Väčšina zadržaných pochádza z Čečenska, odkiaľ pricestovali do Rakúska ako utečenci a úspešne sa tam uchádzali o štatút azylantov. Ten by im podľa avizovaných informácií ministerstva vnútra vo Viedni mal byť odobratý. Proces, ktorý k tomu povedie, sa už začal, jeho dĺžku však zatiaľ nikto nechce predpovedať. Jeden z nich je rakúsky občan tureckého pôvodu, ktorý mal fungovať ako prevádzač a organizátor celej akcie.

Generálny riaditeľ rakúskeho rezortu vnútra pre verejnú bezpečnosť Konrad Kogler sa podľa tlačovej agentúry APA vyjadril, že vyšetrovatelia dúfajú, že sa pri výsluchoch zadržaných dozvedia informácie o ďalších potenciálnych džihádistoch smerujúcich do Sýrie. Intenzívne vyšetrovanie bude pokračovať, naznačil a dodal, že cenné informácie môžu poskytnúť aj rodičia a ďalší príbuzní zadržaných.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová varovala pred radikalizáciou členov moslimskej komunity v Rakúsku a avizovala, že rezort podnikne opatrenia, ktorých cieľom bude zastaviť zvyšujúci sa počet extrémistov.

Odhady BVT hovoria o tom, že v Rakúsku registrujú medzičasom celkovo 130 osôb, ktoré sú na ceste bojovať v zahraničí, bojujú tam alebo sa už z týchto bojov vrátili do alpskej republiky. Ide o mladých mužov, ktorí často nemajú žiadne ukončené vzdelanie a ktorým tak chýba akákoľvek profesijná perspektíva.