Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rakúska legislatíva diskriminuje v otázke adopcií homosexuálne páry

Veľká súdna sála Európskeho súdneho dvora. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na pôde Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu uspel rakúsky lesbický pár.

Štrasburg 19. februára (TASR) - Rakúsky lesbický pár uspel dnes na pôde Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu s podnetom v spore o adopciu syna jednej zo žien jej partnerkou, čo platná rakúska legislatíva nepovoľuje.

Chýbajúca možnosť adopcie nevlastného dieťaťa v prípade partnerov rovnakého pohlavia predstavuje ich diskrimináciu vo vzťahu k úprave vzťahujúcej sa na nemanželské heterosexuálne dvojice, konštatovala podľa agentúry APA väčšina štrasburských sudcov.

Podľa ich názoru ide o porušenie zákazu diskriminácie a práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života v článkoch 14 a 8 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd s ohľadom na nemanželské heterosexuálne páry, nie však s ohľadom na manželské dvojice.

Na ESĽP sa obrátili dve Rakúšanky, ktorých identitu nezverejnili, po tom, čo rakúske súdy odmietli schváliť adopciu syna partnerkou jeho matky. Rakúsky krajinský súd vo februári 2006 žiadosť lesbického páru zamietol s tým, že aj keď rakúsky právny poriadok presnú definíciu pojmu rodičia neobsahuje, predsa len pod ním chápe dve osoby rôzneho pohlavia. Keďže v danom prípade dieťa udržiava pravidelný kontakt s biologickým otcom, nevidel súd žiadny dôvod nahradiť ho adoptívnym rodičom. Lesbický pár nepochodil v septembri 2006 ani s odvolaním na najvyššom súde krajiny.

Rakúske súdy však podľa názoru ESĽP nepredložili žiadne presvedčivé argumenty o nutnosti takéhoto nerovnakého prístupu v záujme ochrany rodiny alebo blaha dieťaťa.

ESĽP ale súčasne zdôraznil, že spomínaný európsky dohovor nezaväzuje signatárske štáty priznať právo na adopciu nevlastných detí nemanželským párom.

Rakúska ministerka pre ženské otázky Gabriele Heinischová-Hoseková privítala dnes verdikt súdu v Štrasburgu a vyjadrila nádej, že to bude impulz pre zintenzívnenie diskusie o úplnom zrovnoprávnení homosexuálnych partnerstiev v Rakúsku.

Opoziční Zelení už avizovali, že na najbližšom zasadaní rakúskeho parlamentu predložia návrh legislatívnej úpravy, ktorého súčasťou bude aj právo adopcie pre dvojice rovnakého pohlavia.

Nemecký ústavný súd vydal práve dnes rozhodnutie, ktorým rozširuje možnosti párov rovnakého pohlavia pri adopcii detí. Súd nariadil vláde, aby do júna pripravila príslušné zákony.

Súd dnes rozhodol, že osoba žijúca v partnerskom zväzku môže adoptovať partnerovo nevlastné alebo osvojené dieťa. Podľa doterajšej praxe partner žijúci v homosexuálnom zväzku mohol adoptovať len biologické dieťa svojho partnera.