Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Christian Kern zažaloval Stracheho pre tvrdenia vo videu z Ibizy

Na archívnej snímke Heinz-Christian Strache. Foto: TASR/AP

Kompromitujúce zábery, nakrútené v roku 2017 tajne na ostrove Ibiza, vyvolali v Rakúsku v máji vládnu krízu.

Viedeň 5. júna (TASR) - Bývalý rakúsky kancelár Christian Kern zažaloval dnes už takisto bývalého vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho v súvislosti s jeho tvrdeniami zachytenými na kompromitujúcom videozázname, ktorého zverejnenie spôsobilo v máji rozpad vládnej koalície pozostávajúcej zo Stracheho pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP). Tlačová agentúra APA o tom informovala v stredu s odvolaním sa na článok denníka Kronen Zeitung.

Exkancelár zo Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ), ktorá bola od predvlaňajších volieb v opozícii, sa rozhodol podať proti Strachemu žalobu pre ohováranie. Na spomínanom zázname totiž vtedajší šéf FPÖ hovorí okrem iného o tom, že pozná osobu, ktorá môže dosvedčiť, že Kern mal sexuálny pomer s neplnoletými Afričanmi.

O tomto vyjadrení Stracheho informovalo ešte v máji internetové vydanie denníka Österreich. Nemenovaný informátor údajne posielal šéfovi FPÖ fotografie "Kerna s neplnoletými černochmi v Kapskom meste". Neskoršieho kancelára Sebastiana Kurza z ÖVP zase Strache na videozázname spája so "sexuálnymi orgiami v drogových zadných izbách".

Kompromitujúce zábery, nakrútené v roku 2017 tajne na ostrove Ibiza, vyvolali v Rakúsku v máji vládnu krízu. Strache vo videozázname diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a údajnej príbuznej ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k úspechu vo voľbách.

Strache po tomto škandále odstúpil z postu vicekancelára, na čo koaličnú vládu na čele s Kurzom opustili aj všetci ministri z FPÖ. Parlament neskôr vyslovil Kurzovi nedôveru. Vedenie krajiny prevzala tento týždeň úradnícka vláda, ktorej predsedá ako dočasná kancelárka Brigitte Bierleinová.