Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Rakúsko je pripravené na možné zavedenie kontrol v priesmyku

Na archívnej snímke rakúski pohraniční policajti kontrolujú autá na diaľnici A4 na maďarsko - rakúskej hranici pri Nickelsdorfe, 70 km juhovýchodne od Viedne 25. apríla 2016. Foto: TASR/AP

Stavebné práce na rakúskej strane hraničného priechodu v oblasti Brennerského priesmyku, v rámci ktorých boli vybudované viaceré objekty nápomocné pri prípadnom znovuzavedení hraničných kontrol, sa už skončili.

Viedeň 22. júla (TASR) - Stavebné práce na rakúskej strane hraničného priechodu s Talianskom v oblasti Brennerského priesmyku, v rámci ktorých boli vybudované viaceré objekty nápomocné pri prípadnom znovuzavedení hraničných kontrol, sa už skončili. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľa rakúskej polície.

"Ak by boli znovu nariadené kontroly, môžeme túto infraštruktúru uviesť do prevádzky," povedal náčelník polície v spolkovej krajine Tirolsko Helmut Tomac.

Medzi novovybudovanými objektmi sú stany, v ktorých policajti budú môcť prehľadávať podozrivé vozidlá a osoby aj počas nepriaznivého počasia. Do zeme boli zapustené ukotvenia, ktoré umožnia v prípade nariadenia hraničných kontrol postaviť 370 metrov dlhý plot do dvoch dní.

Cez tento hraničný priechod podľa údajov rakúskej polície prechádza v súčasnosti približne 30 ľudí denne.

Hotové je aj registračné centrum, ktoré môže za 24 hodín zaznamenať údaje okolo 1200 žiadateľov o azyl. Pracovať tam môže v normálnom režime 160 policajtov, v prípade návalu migrantov sa ich počet môže zvýšiť na 240, uviedla televízia ORF.

Plány Rakúska obnoviť kontroly na hraniciach v Brennerskom priesmyku v prípade väčšieho náporu migrantov už kritizovalo susedné Taliansko aj Európska komisia. Jej predstavitelia sa totiž obávajú, že takéto opatrenie by mohlo vážne narušiť voľný pohyb osôb v rámci schengenského priestoru.