Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Budúci rakúsky kancelár Kurz pôjde na prvú zahraničnú cestu do Bruselu

Budúci rakúsky kancelár Sebastian Kurz Foto: TASR/AP

Nová koaličná vláda zloží slávnostný sľub do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena v pondelok o 11.00 h SEČ.

Brusel 17. decembra (TASR) - Brusel, sídlo Európskej únie, si budúci rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz vybral ako cieľ svojej prvej zahraničnej pracovnej cesty po tom, ako sa v pondelok ujme funkcie. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Kurzovu utorňajšiu návštevu v Bruseli potvrdila Európska komisia. Agentúra DPA to hodnotí ako gesto, ktoré má demonštrovať proeuróspke smerovanie Rakúska pod novým vládnym kabinetom a rozptýliť obavy ohľadne budúcnosti Viedne v bloku.

Nová rakúska vláda pod vedením konzervatívnych ľudovcov (ÖVP) a krajne pravicových slobodných (FPÖ) v sobotu prisľúbila, že sprísni azylovú a imigračnú politiku krajiny, zároveň však chce zachovať pevné zväzky Rakúska s Európskou úniou.

Na základe dohody, ktorú predstavitelia oboch strán dosiahli v piatok večer, sa novým rakúskym spolkovým kancelárom stane 31-ročný líder ÖVP Sebastian Kurz. Pôjde o najmladšieho ministerského predsedu v Európe.

Predmetný dokument sa začína stanoviskom, ktoré upevňuje záväzky Rakúska voči EÚ a iným medzinárodným organizáciám. Je v ňom ukotvené aj to, že nový kabinet nepovolí referendum o vystúpení krajiny z EÚ, ako tomu bolo vlani v Británii. "Silné Rakúsko môže existovať iba v silnej Európe," uvádza sa v zmienenom 180-stranovom dokumente.

Nová koaličná vláda zloží slávnostný sľub do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena v pondelok o 11.00 h SEČ.