Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kurz sľubuje zastavenie nelegálnej migrácie a zníženie daní

Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz bol na mimoriadnom zasadaní predsedníctva jednohlasne zvolený za nového šéfa Rakúskej ľudovej strany (ÖVP). 14. mája 2017. Foto: TASR/AP

Sebastian Kurz je podľa prieskumov jasným favoritom nedeľňajších predčasných parlamentných volieb.

Viedeň 13. októbra (TASR) - Rakúsky konzervatívny minister zahraničných vecí Sebastian Kurz na dnešnom predvolebnom mítingu v centre Viedne prisľúbil voličom, že ak sa stane premiérom, zastaví nelegálnu imigráciu a zavedie širokospektrálne zníženie daní. Uviedla to agentúra DPA.

"Urobím všetko pre zastavenie nelegálnej migrácie a zlepšenie bezpečnosti," povedal okrem iného 31-ročný Kurz, ktorý stojí na čele Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), vo svojom poslednom predvolebnom vystúpení.

Kurz je podľa prieskumov jasným favoritom nedeľňajších predčasných parlamentných volieb.

V roku 2015, keď sa začala utečenecká kríza, prekročilo rakúske hranice zhruba 90.000 migrantov. ÖVP zaujíma k tejto problematike tvrdý postoj a Kurz si túto otázku zvolil za hlavnú tému svojej kampane. Ak by ÖVP v nedeľňajších voľbách zvíťazila, najpravdepodobnejšou je koalícia s nacionalistickou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ). Kurz by sa zároveň stal najmladším premiérom v Európe.

Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) kancelára Christiana Kerna a ÖVP tvorili v uplynulom desaťročí centristickú koalíciu, v posledných rokoch sa však značne odcudzili, keďže si vzájomne blokovali svoje návrhy.

V nedeľu môže prísť k volebným urnám 6,4 milióna oprávnených voličov. Reálnu šancu na získanie parlamentných mandátov majú ešte Zelení a Nové Rakúsko a liberálne fórum (NEOS).