Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rakúsko kvótami porušuje ľudské práva, tvrdí Amnesty International

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rakúsko za to, že pred niekoľkými dňami zaviedlo denné kvóty na prijímanie žiadostí o azyl.

Viedeň 23. februára (TASR) - Z porušovania ľudských práv obvinila dnes medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International Rakúsko za to, že pred niekoľkými dňami zaviedlo denné kvóty na prijímanie žiadostí o azyl. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ženevská konvencia nepozná pojmy ako kvóta alebo limit pre prijatie... Ženevská konvencia je pre Rakúsko právne záväzná. Porušujeme tým medzinárodné právo," uviedol šéf rakúskej pobočky Amnesty International Heinz Patzelt.

Rakúske ministerstvo vnútra však tvrdí, že zavedenie denných kvót na prijímanie žiadateľov o azyl cez svoje hranice so Slovinskom "je úplne v právnom rámci".

Rakúsko - posledná zastávka státisícov migrantov smerujúcich do Nemecka - neustúpilo pod tlakom kritiky a opatrenie zaviedlo minulý týždeň v piatok. Začalo vpúšťať na svoje územie každý deň najviac 80 osôb, ktoré chcú v Rakúsku požiadať o azyl.

Rakúsko tvrdí, že takto len reaguje na nedostatok solidarity zo strany iných štátov Európskej únie, ktoré odmietli prijať migrantov. Rakúsko takto reaguje aj na nezvládnuté zabezpečenie vonkajších hraníc Európskej únie po tom, čo vlani prijalo 90.000 žiadateľov o azyl.