Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rakúsko má v osobe Christiana Kerna nového spolkového kancelára

Nový rakúsky kancelár Christian Kern zložil dnes vo Viedni ústavou predpísaný sľub do rúk prezidenta Heinza Fischera. Foto: TASR/AP

Nový rakúsky kancelár zložil dnes vo Viedni ústavou predpísaný sľub do rúk prezidenta Heinza Fischera a stal sa tak aj oficiálne nástupcom Wernera Faymanna na čele spolkovej vlády Rakúskej republiky.

Viedeň 17. mája (TASR) - Nový rakúsky kancelár Christian Kern zložil dnes vo Viedni ústavou predpísaný sľub do rúk prezidenta Heinza Fischera a stal sa tak aj oficiálne nástupcom Wernera Faymanna na čele spolkovej vlády Rakúskej republiky.

Na protokolárnej slávnosti nechýbal ani vicekancelár Reinhold Mitterlehner, ktorého rakúsky prezident po Faymannovej demisii poveril dočasne právomocami spolkového kancelára a pre ktorého sa dnes po 17.00 h táto misia skončila.

Informovali o tom tlačová agentúra APA i rakúske elektronické médiá.

Doterajší predseda predstavenstva Rakúskych spolkových železníc (ÖBB) Kern sa tak stal v súlade so želaním vedenia krajinských organizácií vládnej Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) mužom, ktorý by mal tomuto subjektu pomôcť po sérií volebných neúspechov.

Už skôr padlo v SPÖ rozhodnutie, že funkcie lídra strany a spolkového kancelára by mala zastávať jediná osoba.

Prezídium a predsedníctvo SPÖ schválili dnes takmer jednohlasne Kerna za kandidáta na post predsedu strany, do ktorej ho zrejme zvolia oficiálne delegáti zjazdu naplánovaného na 25. júna.


Christian Kern

Rodák z Viedne (50) vyrastal v rodine elektroinštalatéra a sekretárky v štvrti Simmering. Na viedenskej univerzite študoval publicistiku a komunikáciu, postgraduálne potom manažment v švajčiarskom St. Gallene.

Novinársku dráhu začal v roku 1989 okrem iného v Hospodárskej tlačovej službe a ekonomickom magazíne Option. V roku 1991 sa stal tretím asistentom štátneho tajomníka Petra Kostelku v Úrade spolkového kancelára za vlády Franza Vranitzkého, o tri roky neskôr šéfom kancelárie a hovorcom šéfa parlamentného klubu sociálnych demokratov.

Kern však v roku 1997 vymenil pôsobenie v štátnej službe a straníckych radoch za manažérsku prácu vo viacerých funkciách najväčšieho poskytovateľa elektrickej energie v alpskej republike Verbund AG. O desať rokov neskôr sa tam stal členom predstavenstva.

Od 7. júna 2010 bol Kern predsedom predstavenstva železničnej spoločnosti ÖBB Holding AG, pričom jeho kontrakt v roku 2014 predčasne predĺžili až do roku 2019. V prvý januárový deň roku 2014 sa Kern stal na dva roky predsedom Spoločenstva európskych železníc. V tejto funkcii ho 24. septembra 2015 potvrdili na ďalšie dva roky, teda do konca roku 2017.

Šéf ÖBB preukázal svoje manažérske schopnosti pri úspešnej obnove dlho stratovej firmy, uznanie si však vyslúžil aj za spracovanie minulosti rakúskych železníc v období národného socializmu či za zvládnutie situácie na železničných staniciach v období eskalujúcej migračnej krízy.

O Kernovi sa už ako o možnom nástupcovi Wernera Faymanna špekulovalo i skôr, po demisii kancelára a lídra SPÖ z 9. mája 2016 sa však v krátkom čase ukázalo, že je to kandidát favorizovaný väčšinou relevantných síl v strane.

Muž, ktorý by chcel SPÖ dostať zo stagnácie uplynulého obdobia a Rakúsku pomôcť do niekdajšieho postavenia príkladnej európskej krajiny, sa dnes aj oficiálne stal celkovo 13. spolkovým kancelárom Rakúskej republiky.

Christian Kern je otcom troch synov a dcéry z dvoch manželstiev. Z manželstva s viedenskou komunálnou političkou Karin Wesselyovou (1985-2001) sa mu narodili traja synovia. S druhou manželkou Eveline Steinbergerovou-Kernovou má dcéru.

Medzi koníčky nového kancelára patrí disciplína horskej cyklistiky - zjazd. Kern patrí medzi známych fanúšikov futbalistov Austrie Viedeň.

Nový rakúsky kancelár mal kedysi mimoriadne rád hudbu formácií ako Metallica alebo Die Konsorten, čo sa však v manažérskom období čiastočne zmenilo na produkciu skupín ako Green Day, Radiohead, ale aj v opusy Wolfganga Amadea Mozarta či piesne nemeckej populárnej hudby.