Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rakúsky kancelár i maďarský premiér o referende o členstve v EÚ

Na archívnej snímke Christian Kern Foto: TASR/AP

Už na septembrovom summite únie v Bratislave by rakúsky kancelár privítal konkrétnu podobu balíka opatrení v sfére migrácie.

Brusel 29. júna (TASR) - Rakúsky spolkový kancelár Christian Kern i maďarský premiér Viktor Orbán dnes po skončení summitu Európskej únie v Bruseli vylúčili konanie referend o členstve v únii vo svojich krajinách.

Informovali o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF a tlačová agentúra APA.

"Maďarsko je členom Európskej únie. Podobná iniciatíva nie je na stole, dokonca aj radikálna pravica zmenila svoj postoj," uviedol Orbán. Zdôraznil však, že na jeho postoji v otázke migrácie sa nič nezmenilo a že na jeseň sa v Maďarsku uskutoční referendum o postoji k Bruselom navrhovaným záväzným kvótam na prerozdelenie utečencov.

Predseda maďarskej vlády, ktorý je známy kritikou Bruselu, bol však tentoraz zdržanlivý aj v kritike Európskej komisie. Na otázku, či by mali výsledky britského referenda mať i personálne dôsledky, reagoval slovami, že by bolo teraz veľmi jednoduché útočiť na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. "My to však neurobíme," poznamenal.

Orbán však dal jasne najavo, že podľa jeho názoru by rokovania o vystúpení Británie z Európskej únie mala viesť Európska rada, a nie Európska komisia.

Rakúsky spolkový kancelár Christian Kern konštatoval, že Rakúsko podobnému plebiscitu nevystavia.

Podľa jeho slov stavia skôr na politické vedenie a analýzu, či členstvo v únii krajine čosi prináša. Aj v kruhu 27 európskych lídrov panovala podľa jeho slov zhoda na tom, že sa treba koncentrovať na pragmatické, konkrétne riešenia, pričom v centre pozornosti by mali byť bezpečnosť a migrácia na strane jednej, respektíve pracovné príležitosti, trh práce a hospodársky rast na strane druhej.

Už na septembrovom summite únie v Bratislave by rakúsky kancelár privítal konkrétnu podobu balíka opatrení v sfére migrácie.

Momentálne nie je vhodný čas na diskusiu o veľkých reformách, obrovských víziách a novom začiatku, podčiarkol šéf rakúskej spolkovej vlády a dodal, že teraz ide o každodenné problémy, obavy súvisiace s klesajúcou životnou úrovňou, ktorú nepociťujú iba elity, ale aj tvrdo pracujúci ľudia. Migračná kríza nie je určujúcou témou iba v oblastiach ňou zasiahnutých, poznamenal Kern.

Rakúsky kancelár vyzdvihol význam ochrany vonkajších hraníc únie a plánovanú pomoc severnej Afrike podľa príkladu niekdajšieho Marshallovho plánu. Cieľom je aj spracovanie žiadostí o azyl priamo na mieste. Ak sa nedokážeme postarať o ľudí na úteku priamo na mieste, ale až na Brenneri, bude z toho veľmi ťažká situácia, vyhlásil.