Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rakúsky minister vnútra potvrdil výsledky prezidentských volieb

Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka Foto: TASR/AP

Podľa Wolfganga Sobotku zatiaľ nie sú nijaké náznaky, že by mohol tieto výsledky niekto napadnúť.

Viedeň 6. decembra (TASR) - Konečné výsledky opakovaného druhého kola prezidentských volieb v Rakúsku, ktorých víťazom sa stal bývalý predseda strany Zelených Alexander Van der Bellen, dnes oficiálne potvrdil minister vnútra Wolfgang Sobotka, pričom vyjadril potešenie nad tým, že príslušné postupy sa tentoraz podarilo "riadne, dôsledne a vynikajúco" zvládnuť. Podľa jeho vyhlásenia zatiaľ nie sú nijaké náznaky, že by mohol tieto výsledky niekto napadnúť.

Bilancia nedeľňajšieho hlasovania, ktorú Sobotka oficiálne potvrdil, pripisuje Van der Bellenovi ako nezávislému kandidátovi víťazstvo nad uchádzačom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom v pomere 53,8 ku 46,2 percenta odovzdaných hlasov, teda presvedčivejšie ako v pôvodnom druhom kole z 22. mája, keď bol náskok Van der Bellena iba minimálny.

Víťazného kandidáta na prezidenta podporilo v absolútnych číslach 2.472.892 voličov, jeho protivník získal 2.124.661 hlasov. Celková účasť bola napriek predvolebným prognózam vyššia ako v máji a dosiahla 74,2 percenta oprávnených voličov.

Konečné výsledky budú oficiálne platné až po uplynutí lehoty na prípadné podanie námietok, tie však Sobotka podľa vlastných slov tentoraz neočakáva a Rakúsko tak bude mať nového prezidenta ešte pred Vianocami. V súlade s tým zablahoželal Van der Bellenovi už ako budúcej hlave štátu.

Rakúski voliči opätovne rozhodovali o novej hlave štátu po tom, ako májové hlasovanie poznačili pochybenia pri sčítavaní hlasov. Kým niektoré prieskumy verejnej mienky predpovedali v ostatných týždňoch tesné víťazstvo Van der Bellena (72), iné zasa hovorili o nepresvedčivom triumfe Hofera (45), ktorý cítil šancu aj v súvislosti s úspechom Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA.