Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Na Viedenskej univerzite si demonštrujúci vytvorili protestný tábor

Propalestínsky protestný tábor na Viedenskej univerzite 7. mája 2024. Foto: TASR/AP

Od pondelkového protestu sa dištancovali študentská únia aj vedenie Viedenskej univerzity.

Viedeň 7. mája (TASR) - Na Viedenskej univerzite si propalestínski demonštrujúci vytvorili protestný tábor, ktorý zorganizovali skupiny ako Iskra (Der Funke) či Bojkot, stiahnutie investícií a sankcie pre Izrael (BDS). Informovala o tom agentúra APA, píše TASR.

Od pondelkového protestu sa dištancovali študentská únia aj vedenie Viedenskej univerzity. "Treba rázne odsúdiť a kritizovať brutálnu vojnu, ktorú vedie izraelská vláda (v Pásme Gazy), avšak nemôže to viesť k tomu, aby sa Židia necítili bezpečne," skonštatovala študentská únia, podľa ktorej protest zorganizovali "jasne antisemitské zoskupenia".

Protest je pokojný a polícia nemusela zasahovať, zatiaľ iba vypočula približne 25 účastníkov. Protestujúci v rúškach skandujú slogany ako "Odpor je medzinárodný" či "Rozšírte boj z univerzity až do ulíc".

Medzi požiadavkami protestujúcich je, aby všetky univerzity a výskumné ústavy v Rakúsku ukončili výskumnú spoluprácu a financovanie programov Európskeho obranného fondu (EDF) a výrobcov zbraní.