Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Gridling: Najväčšími hrozbami pre bezpečnosť Rakúska sú islamisti

Ilustračné foto. Foto: screenshot/TABLET.TV

Vyhlásil riaditeľ Spolkového úradu pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu Peter Gridling.Nárast registrujú však rakúski experti aj v oblasti pravicového extrémizmu.

Viedeň 14. júna (TASR) - Najväčšími hrozbami pre vnútornú bezpečnosť Rakúskej republiky zostávajú podľa výročnej správy tamojšieho úradu pre ochranu ústavy naďalej nábožensky motivovaný islamistický extrémizmus a terorizmus.

Ako pri prezentácii správy vyhlásil riaditeľ Spolkového úradu pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) Peter Gridling, najväčšiu hrozbu predstavujú navrátilci z radov džihádistov a osoby, ktorým sa podarilo prekaziť vycestovanie do vojnou zmietaných oblastí. Nárast registrujú však rakúski experti aj v oblasti pravicového extrémizmu.

Na sklonku minulého roka registrovali rakúske bezpečnostné zložky 296 krajanov bojujúcich v zahraničí. Potenciálnu hrozbu v Rakúsku predstavuje 141 ľudí, 90 z nich sú navrátilci z bojov, zvyšných 51 patrí do skupiny osôb, ktoré sa neúspešne pokúsili vycestovať, aby sa zapojili do džihádu. Ďalších 45 bojovníkov z Rakúska padlo už v bojoch v zahraničí, ostávajúcich 110 sa naďalej zdržiava mimo územia alpskej republiky.

Gridling súčasne informoval, že počet džihádistov usilujúcich sa vycestovať z Rakúska mal vlani jednoznačne klesajúcu tendenciu. Kým v roku 2014 registrovali ešte 112 takýchto prípadov, vlani ich bolo iba 13. Je to dôsledok rôznorodých preventívnych, ako aj trestnoprávnych opatrení, ktoré prijali rakúske orgány.

Opätovný, aj keď neveľký nárast registrujú v Rakúsku v oblasti trestných činov ultrapravicového charakteru. Vlani stál pravicový extrémizmus za celkovo 1313 činmi nezlučiteľnými so zákonmi Rakúskej republiky, čo predstavuje oproti roku 2015 nárast o 13,6 percenta. Miera zvýšenia je však napríklad oproti vlaňajšiemu medziročnému nárastu (54,1 percenta) fakticky štvrtinová. Viac ako štvrtinu registrovaných vlaňajších prípadov z tejto kategórie predstavovali xenofóbne alebo rasisticky motivované trestné činy.