Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rakúski regionálni si zahrali vo filme, neskôr museli odstúpiť

Ilustračné foto Foto: TASR

Zúčastniť sa takéhoto natáčania bola chyba, uviedli obaja potrestaní členovia Rakúskej ľudovej strany.

Viedeň 19. septembra (TASR) - Dvaja rakúski regionálni politici boli nútení odstúpiť po tom, ako sa v dokumentárnom filme premietanom na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach objavili v pivnici vyzdobenej predmetmi pochádzajúcimi z čias hitlerovského Nemecka, uviedla dnes agentúra DPA.

Známy rakúsky režisér Ulrich Seidl si vo svojom najnovšom dokumentárnom filme nazvanom V pivnici (Im Keller) zobral na mušku temné a nepochopiteľné javy, ku ktorým dochádza v suterénoch rakúskych domov.

V jednej zo scén filmu, ktorá sa odohráva v pivnici rodinného domu, sedí okolo stola niekoľko mužov spievajúcich rakúsku ľudovú pieseň. Majiteľ domu je pravdepodobne vášnivý zberateľ, pretože celá miestnosť je doslova obsypaná predmetmi pripomínajúcimi obdobie tretej ríše a druhej svetovej vojny, medzi ktorými nechýba obraz Adolfa Hitlera a vlajka s hákovým krížom.

Po tom, ako v relácii rakúskej televíznej stanice Puls 4 dvoch zo spevákov identifikovali ako členov zastupiteľstva v obci Marz ležiacej v spolkovej krajine Burgenland, museli obaja zo svojich funkcií odstúpiť.

"Zúčastniť sa takéhoto natáčania bola chyba," uviedli obaja potrestaní členovia Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), pričom zdôraznili, že ani jeden z nich nie je obdivovateľom nacistickej ideológie.

V čase, keď Seidl svoj film nakrúcal, ani jeden z politikov ešte v zastupiteľstve Marzu nesedel. V dôsledku aféry obaja politici dobrovoľne vystúpili aj z ÖVP.