Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nehammer predstavil volebný plán zameraný na dane, rodinu a migráciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rakúšania si v tomto roku budú voliť Národnú radu, teda dolnú komoru parlamentu, ale aj dva regionálne parlamenty, komunálnych predstaviteľov a poslancov do Európskeho parlamentu.

Viedeň 26. januára (TASR) - Rakúska ľudová strana (ÖVP) kancelára Karla Nehammera v piatok oznámila svoj volebný program zameraný na zníženie daní, plán boja proti nelegálnej migrácii a zlepšenie podpory pre rodiny. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

"Tento rok 2024 je rokom, keď sa bude rozhodovať," vyhlásil Nehammer pred približne 1500 priaznivcami strany vo výstavnej hale vo Welse, malom meste na úpätí rakúskych Álp, a odštartoval tak kampaň pred jesennými voľbami.

Svoje návrhy predložil v 82-stranovom "pláne pre Rakúsko". Patrí medzi ne zníženie základnej daňovej sadzby z 20 na 15 percent či zrušenie všetkých daní z príjmov pre prácu nadčas. Predstavil taktiež program v hodnote 4,5 miliardy eur na zlepšenie starostlivosti o deti v krajine do roku 2030. Strana kancelára Nehammera navrhuje, aby mali starí rodičia možnosť vziať si voľno v práci, ak sa chcú starať o svoje vnúčatá.

V pláne strany zohráva dôležitú úlohu aj boj proti nelegálnej migrácii. Uvádza v ňom, že do roku 2030 je potrebné zaviesť nové riešenia v európskom azylovom systéme. Strana chce preskúmať, či by sa okrem deportačných centier a stredísk na spracovanie žiadostí v zahraničí mohli využiť pri vybavovaní azylantov aj zahraničné nápravné zariadenia.

Rakúšania si v tomto roku budú voliť Národnú radu, teda dolnú komoru parlamentu, ale aj dva regionálne parlamenty, komunálnych predstaviteľov a poslancov do Európskeho parlamentu.

Prieskumy ukazujú, že ÖVP sa doteraz nespamätala z odchodu bývalého kancelára Sebastiana Kurza, ktorý odstúpil na jeseň 2021 v reakcii na sériu obvinení z korupcie. V čase, keď bol kancelárom, mali ľudovci v prieskumoch 35 percent. V súčasnosti majú 23 percent, teda približne rovnako ako sociálni demokrati. Zaostávajú však za vedúcou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), ktorá má podľa prieskumov takmer 30 percent.