Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rakúsko žiada Nemecko, nech objasní svoj postoj k azylovým nariadeniam

Na archívnej snímke rakúska ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitnerová Foto: TASR - Štefan Puškáš

Nemecko minulý mesiac naznačilo, že poskytne sýrskym utečencom osobitný štatút a nebude ich vracať, ako to požaduje dublinské nariadenie.

Viedeň 1. septembra (TASR) - Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová dnes vyzvala Nemecko, aby vyjasnilo svoj postoj k azylovým nariadeniam platným v Európe, nech utečenci v Maďarsku nedostávajú falošné signály a neživia v sebe falošné nádeje. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Nemecko minulý mesiac naznačilo, že poskytne sýrskym utečencom osobitný štatút a nebude ich vracať, ako to požaduje dublinské nariadenie. Rozhodnutie Berlína vyvolalo zmätok, či dublinské nariadenie ešte v Európe platí, alebo nie. Táto smernica uvádza, že migranti musia požiadať o azyl v tej krajine Európskej únie, do ktorej prišli ako do prvej.

"Šíria sa fámy, že Nemecko dokonca posiela vlaky do Budapešti, aby tam vyzdvihli utečencov. Ale ešte dôležitejšie je, že Nemecko informuje utečencov v Maďarsku, že platnosť dublinského nariadenia nebolo pozastavené," uviedla rakúska ministerka vnútra.

Miklová-Leitnerová vyhlásila, že Rakúsko bude pokračovať v náhodných kontrolách popri svojej východnej hranici, ale nezavedie pohraničné kontroly.

Rakúsko patrí k tým európskym krajinám, ktoré sú najviac zaťažené utečeneckou krízou. Rakúšania preto tento týždeň sprísnili opatrenia a vykonávajú neustále kontroly na priechodoch na svojich východných hraniciach - zastavujú kamióny, nákladné automobily a dodávky. Ide o reakciu na tragédiu, keď sa pri rakúskej diaľnici A4 vedúcej z Maďarska do Viedne našlo odstavené vozidlo so 71 mŕtvymi utečencami vrátane štyroch detí.