Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rozhovory o migračnej kríze vo Viedni pokračujú, Grécko nepozvali

Sebastian Kurz, archívne foto Foto: TASR – Štefan Puškáš

Rakúsky minister zahraničných vecí dnes obhajoval rozhodnutie vlády svojej krajiny nepozvať Grécko na nadchádzajúce rokovania Rakúska a štátov západného Balkánu ohľadne utečeneckej krízy.

Viedeň 24. februára (TASR) - Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz obhajoval dnes rozhodnutie vlády svojej krajiny nepozvať Grécko na nadchádzajúce rokovania Rakúska a štátov západného Balkánu ohľadne utečeneckej krízy. Informovala o tom agentúra AP.

Kurz uviedol, že Grécko "neprejavilo nijaký záujem na obmedzení prílevu (migrantov) a namiesto toho ich chce aj naďalej púšťať cez svoje územie" do Macedónska, odkiaľ budú pokračovať ďalej na sever.

Naproti tomu Rakúsko začalo od minulého piatka uplatňovať denné kvóty na počet migrantov. Na svoje územie vpúšťa každý deň najviac 80 osôb, ktoré chcú požiadať o azyl priamo v Rakúsku. Ďalším maximálne 3200 migrantom povoľuje denne prechod do Nemecka a do ďalších krajín. Hraničné kontroly sprísnili v uplynulom období na svojich hraniciach aj ďalšie balkánske krajiny.

Kurz sa v tejto veci vyjadril tesne pred nadchádzajúcimi rokovaniami ministrov vnútra a zahraničných vecí Rakúska a krajín západného Balkánu, menovite Albánska, Bosny, Čiernej Hory, Chorvátska, Kosova, Slovinska a Srbska. Zmienení ministri budú dnes vo Viedni diskutovať o ďalších opatreniach, ktorými by mohli spoločne obmedziť prílev migrantov.

Rakúsko a štáty západného Balkánu chcú znižovať počty migrantov

Ministri vnútra a zahraničných vecí Rakúska a krajín západného Balkánu sa dnes na konferencii vo Viedni zhodli na nevyhnutnosti okamžitého zredukovania počtu prichádzajúcich migrantov, a to pre bezpečnostné obavy, otázniky nad ich integráciou a nedostatočné prostriedky, informuje agentúra AP.

"Nie je možné vybaviť neobmedzený počet migrantov a žiadateľov o azyl," uvádza sa v spoločnej záverečnej deklarácii ministrov z Rakúska, Albánska, Bosny, Bulharska, Čiernej Hory, Chorvátska, Kosova, Macedónska, Slovinska a Srbska.

Spoločné vyhlásenie sa odvoláva na "obmedzené zdroje a prijímacie kapacity, možné dôsledky pre medzinárodnú bezpečnosť a sociálnu súdržnosť, ako aj výzvy vzťahujúce sa na integráciu". Uvádza tiež, že právo na azyl nezahŕňa možnosť vyberania si "preferovanej krajiny". Dokument preto vyzýva na spoločné registračné štandardy a vstupné kritériá pre tých, ktorí majú aj reálnu možnosť získať azyl.

Ministri ďalej spoločne vyzvali všetky členské štáty EÚ, ktoré podpísali Schengenskú zmluvu, aby zamietli vstup tým, ktorí nespĺňajú podmienky vstupu, i tým, ktorí ich síce spĺňajú, ale nevyužili možnosť požiadania o azyl.

Agentúra AP spresňuje, že citovaná deklarácia sa zameriava predovšetkým na zníženie množstva prichádzajúcich ľudí, nie ich úplné zastavenie.

"Prúd migrantov cez západný Balkán sa musí podstatne znížiť," píše sa v 19-bodovom texte. Všetky krajiny zúčastnené na viedenskej konferencii sa v ňom zaväzujú, že odmietnu vpustiť všetkých "bez cestovných dokladov, so zabudnutými alebo falošnými dokladmi alebo migrantov nesprávne uvádzajúcich svoju štátnu príslušnosť alebo totožnosť".

Zmienené krajiny sa o spoločnej koordinácii postupov a politík pri zvládaní migračnej krízy samostatne radili deň pred zasadnutím ministrov vnútra Európskej únie v Bruseli. Na stretnutí sa však nezúčastnilo Grécko, ktoré od Viedne nedostalo pozvánku, čo sa stretlo s kritikou Atén i Bruselu.