Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rakúsko o polnoci zavedie kontroly na východných a južných hraniciach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obnovenie hraničných kontrol v nedeľu večer prekvapivo ohlásilo Nemecko a v rámci dominového efektu ho nasledovali aj ďalšie európske krajiny.

Viedeň 15. septembra (TASR) - Rakúsko dnes o polnoci zavedie kontroly na svojich východných a južných hraniciach, aby zmiernilo nápor prichádzajúcich migrantov. Oznámilo to rakúske ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra DPA.

Sprísnené opatrenia budú platiť na rakúskych hraniciach s Maďarskom, Talianskom, Slovinskom a Slovenskom.

"Intenzita pohraničných kontrol bude udžiavaná na úrovni potrebnej na zaistenie bezpečnosti," píše sa v liste, prostredníctvom ktorého Viedeň oboznámila so svojim zámerom Európsku komisiu (EK).

Rakúske ministerstvo vnútra bude pri kontrole hraníc uplatňovať flexibilný niekoľkoúrovňový plán v závislosti od aktuálneho počtu migrantov a aktivít prevádzačov.

Obnovenie hraničných kontrol v nedeľu večer prekvapivo ohlásilo Nemecko a v rámci dominového efektu ho nasledovali aj ďalšie európske krajiny, ktoré sprísnili bezpečnosť na svojich hraniciach, alebo takýto krok ešte zvažujú.

Rakúsko ihneď po polnoci zavedie kontroly na hraniciach s Maďarskom

Rakúsko dnes o polnoci zavedie dočasné kontroly na svojich hraniciach s Maďarskom a v prípade potreby ich rozšíri aj na ďalšie susedné krajiny. Oznámilo to rakúske ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra AP.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Kontroly na hraniciach Rakúska s Maďarskom sa začnú vykonávať hneď po polnoci. Ak to bude potrebné, budú kontroly zavedené aj na hraniciach so Slovinskom, Talianskom a Slovenskom.

K rozšíreniu kontrol na posledné tri uvedené štáty by sa podľa AP pristúpilo, ak by z ich územia začali prechádzať do Rakúska väčšie počty migrantov.

Rakúske ministerstvo vnútra v tejto súvislosti zdôraznilo, že pravidlá EÚ umožňujú dočasné zavedenie pohraničných kontrol v záujme udržania verejného poriadku, a to až na dobu šiestich mesiacov.