Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Rakúsko obnoví financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Viedeň uviedla, že od 7. októbra výrazne zvýšila podporu trpiacemu palestínskemu obyvateľstvu v Pásme Gazy a v regióne.

Viedeň 18. mája (TASR) - Rakúsko v sobotu oznámilo, že obnoví financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Viedeň pozastavila spoluprácu s touto agentúrou pre obvinenia, že jej zamestnanci boli zapojení do útokov palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

S obvineniami prišiel v januári Izrael. V nasledujúcich týždňoch na to reagovali viaceré štáty vrátane Rakúska, ktoré pozastavili financovanie UNRWA.

Mnohé z nich, napríklad Nemecko, Švédsko, Kanada a Japonsko, ho odvtedy obnovili, zatiaľ čo iné krajiny financovanie naďalej pozastavujú. Niektoré krajiny obnovili ho po správe od nezávislej komisie vedenej francúzskou ministerkou zahraničných vecí Catherine Colonnovou. Komisia v správe v apríli uviedla, že Izrael stále neposkytol dôkazy, aby podložil svoje tvrdenia o zamestnancoch UNRWA.

Rakúsko sa po "podrobnej analýze akčného plánu" predloženého UNRWA na zlepšenie fungovania organizácie rozhodlo uvoľniť finančné prostriedky, uviedlo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Na rok 2024 boli v rakúskom rozpočte vyčlenené finančné prostriedky v celkovej výške 3,4 milióna eur a prvá platba sa očakáva v lete. Časť rakúskych prostriedkov sa v budúcnosti použije na zlepšenie mechanizmov vnútornej kontroly v UNRWA, dodalo ministerstvo v správe.

Viedeň uviedla, že od 7. októbra výrazne zvýšila podporu trpiacemu palestínskemu obyvateľstvu v Pásme Gazy a v regióne, pričom iným medzinárodným organizáciám poskytla humanitárnu pomoc vo výške 32 miliónov eur.

UNRWA bola založená v roku 1949 a s viac ako 30.000 zamestnancami patrí k najväčším programom OSN. Palestínskym utečencom poskytuje služby vrátane vzdelávania, základnej zdravotnej starostlivosti a humanitárnej pomoci.