Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Podozriví prevádzači sú v Maďarsku, Rakúsko očakáva ich vydanie

Policajt stojí pred nákladným autom s logom slovenskej spoločnosti Hyza, ktoré stojí odstavené na diaľnici A4 neďaleko Parndorfu 27. augusta 2015. V nákladnom priestore auta našli rakúski policajti zatiaľ 20 mŕtvych tiel. Foto: TASR/AP

Troch Bulharov, vrátane jedného libanonského pôvodu, a jedného občana Afganistanu s maďarským dokumentom totožnosti zadržali na základe európskeho zatykača vydaného prokuratúrou v Eisenstadte.

Eisenstadt 28. augusta (TASR) - Prokuratúra v Eisenstadte predpokladá, že štyri v Maďarsku zadržané osoby podozrivé z podielu na tragickom úmrtí 71 migrantov v chladiarenskom vozidle odstavenom neďaleko Parndorfu v rakúskej spolkovej krajine Burgenland budú vydané na trestné stíhanie do alpskej republiky.

Troch Bulharov, vrátane jedného libanonského pôvodu, a jedného občana Afganistanu s maďarským dokumentom totožnosti zadržali na základe európskeho zatykača vydaného prokuratúrou v Eisenstadte a práve to by podľa slov jej hovorkyne Vereny Strnadovej pre tlačovú agentúru APA malo indikovať ich vydanie do Rakúska. To by mal byť zásadne zmysel európskeho zatykača, poznamenala s tým, že maďarská strana, prirodzene, preskúma, či tomu v danom prípade vyhovie.

Hovorkyňa prokuratúry súčasne potvrdila, že formálne kauzu vyšetrujú naďalej všetkými smermi, od prevádzačstva cez úmyselné všeobecné ohrozenie s následkom úmrtia až po podozrenie z vraždy.

Šéf burgenlandskej krajinskej polície Hans Peter Doskozil dnes informoval, že v odstavenom vozidle sa našli mŕtve telá 59 mužov a ôsmich žien, ako aj štyroch detí - dievčaťa a troch chlapcov vo veku okolo desiatich rokov.

Medzi telami nešťastníkov narazili kriminalisti i na sýrsky cestovný doklad, z čoho usudzujú, že skupina mohla pochádzať zo Sýrie. Príčinu smrti, ktorou bolo zrejme udusenie, zatiaľ oficiálne nepotvrdili, rovnako ako ani dohady o snahe utečencov dostať sa z auta von, čomu podľa médií nasvedčujú stopy vo vnútri vozidla.

Maďarské Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK) korigovalo pôvodné informácie o zadržaní troch podozrivých a spresnilo, že medzi štvoricou podozrivých nie je žiadny občan Maďarska.

Držiteľa chladiarenského auta, ktoré podľa nápisov na skrini pôvodne slúžilo slovenskej firme HYZA, identifikovali ako bulharského občana libanonského pôvodu, uviedla rakúska polícia.

ORFK nezverejnilo miesto zadržania podozrivých, ale informovalo o domových prehliadkach vo viacerých lokalitách a zhabaní rôznych materiálov.

Hovorca maďarskej generálnej prokuratúry Géza Fazekas pre MTI uviedol, že prokuratúra sa týmto prípadom zaoberá prioritne, dozor nad vyšetrovaním je v kompetencii Okresnej prokuratúry v Kecskeméte.