Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN má dôveru v budúceho prezidenta Rakúska

Na archívnej snímke Alexander Van der Bellen. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov sa dnes v rámci svojej poslednej návštevy Rakúska v tejto funkcii stretol s novozvoleným rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom.

Viedeň 7. decembra (TASR) - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun sa dnes v rámci svojej poslednej návštevy Rakúska v tejto funkcii stretol s novozvoleným rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom.

Po schôdzke juhokórejský diplomat povedal, že má "plnú dôveru" v budúcu hlavu rakúskeho štátu a predpokladá, že Rakúsko a OSN budú spolupracovať ešte intenzívnejšie ako doteraz. Na stretnutí oboch predstaviteľov sa zúčastnil aj šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz.

Ešte predtým Van der Bellen absolvoval 30-minútové neformálne stretnutie so svojím predchodcom v najvyššej ústavnej funkcii Heinzom Fischerom. Prijal ho aj kancelár Christian Kern.

Hovorcovia budúcej hlavy štátu i spolkového kancelára následne novinárov o neverejnom rokovaní informovali, že išlo o prvý dialóg o aktuálnych politických otázkach. Fischer a Kern navyše využili túto príležitosť, aby osobne zablahoželali víťazovi prezidentských volieb k zvoleniu do funkcie.

Po stretnutí s poprednými rakúskymi činiteľmi a novinármi vo Viedni navštívil dnes generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun tamojšie sídlo svetovej organizácie, absolvoval schôdzku s riaditeľom Úradu OSN pre boj proti drogám a kriminalite (UNODC) Jurijom Fedotovom a vystúpil pred zamestnancami OSN.

V príhovore zdôraznil, že jedným z vrcholov jeho pôsobenia na čele svetovej organizácie je zavedenie agendy 2030 pre trvalý rozvoj. Sedemnásť sformulovaných cieľov je návrhom pre mier, blaho a dôstojnosť, odznelo pri tejto príležitosti.

Pan Ki-mun pôsobil vo Viedni v rokoch 1998-2000 ako juhokórejský veľvyslanec v Rakúsku. V rámci terajšej funkcie opakovane navštevoval viedenské sídlo OSN. Jeho mandát vyprší 31. decembra po desiatich rokoch.

Valné zhromaždenie OSN zvolilo v októbri za jeho nástupcu niekdajšieho portugalského premiéra a bývalého vysokého komisára OSN pre utečencov Antónia Guterresa, ktorý sa funkcie ujme 1. januára 2017.