Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku pokračovali koaličné rokovania ľudovcov a slobodných

Na archívnej snímke líder Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz. Foto: TASR/AP

Predseda Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Strache priznal, že predstavy partnerov sa neprekrývajú vo všetkých otázkach na 100 percent.

Viedeň 23. novembra (TASR) - Rakúski ľudovci z ÖVP a slobodní z FPÖ sa na koaličných rokovaniach vo Viedni dohodli na balíku o digitalizácii. O detailoch tejto dohody informovali po štvrtkovom kole rokovaní predsedovia oboch strán Sebastian Kurz a Heinz-Christian Strache.

Predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Kurz po asi štvorhodinových rokovaniach uviedol, že digitalizácia predstavuje výzvy, ale aj veľké možnosti, pričom menoval napríklad vzdelávanie, ekonomiku či verejnú správu, ktorá sa môže priblížiť občanom a stať efektívnejšou.

Kurz, ktorého rakúsky prezident Alexander Van der Bellen poveril na základe výsledkov predčasných parlamentných volieb zostavením novej vlády, vyjadril spokojnosť s doterajším priebehom rokovaní, ktorý podľa jeho slov zodpovedá očakávaniam.

Predseda Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Strache priznal, že predstavy partnerov sa neprekrývajú vo všetkých otázkach na 100 percent, rozhodujúci však bude na konci program vo farbách rakúskej trikolóry - teda "červeno-bielo-červený". Napriek úsiliu o rýchlosť je dôležitá aj kvalita a serióznosť, dodal.

Rokovania za účasti vedúcich činiteľov oboch strán budú pokračovať v piatok popoludní. Ich koniec bude aj tentoraz otvorený a nebude po nich nasledovať tlačová konferencia.