Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Zahraničie

Polícia odstránila vo Viedni tabuľky varujúce pred politickým islamom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ich vyvesenie odsúdila ministerka pre integráciu Susanne Raabová a dištancovalo sa od nich aj samotné Dokumentačné stredisko pre politický islam.

Viedeň 2. júna (TASR) - Ďalší rozruch okolo spornej "mapy islamu", ktorú minulý týždeň zverejnilo Dokumentačné stredisko pre politický islam, vyvolali v stredu "varovné tabuľky" s nápisom "Pozor! Politický islam vo vašej blízkosti" umiestnené neďaleko sídiel moslimských združení na viacerých miestach v metropole Viedeň.

Ako informovala agentúra APA, polícia časť z nich zaistila a vyšetrovanie v tejto veci prevzal Viedenský krajinský úrad na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (LVT). Tabuľky sa našli napríklad vo viedenských obvodoch Leopoldstadt či Meidling.

Ich vyvesenie odsúdila ministerka pre integráciu Susanne Raabová a dištancovalo sa od nich aj samotné Dokumentačné stredisko pre politický islam. "Je absolútne neprijateľné, že legitímny boj proti politickému islamu zneužívajú extrémistické zoskupenia a je potrebné to jasne odsúdiť," uviedla Raabová. Dodala, že je nevyhnutné, aby spoločnosť naďalej dôrazne bojovala voči prejavom extrémizmu a nenechala sa zastrašiť.

Predseda Islamského spoločenstva veriacich v Rakúsku (IGGÖ) Ümit Vural predpokladá, že za akciou stoja krajne pravicové skupiny. "Mapa islamu", ktorá obsahuje vyše 600 moslimských organizácií či mešít v Rakúsku, podľa neho neprináša transparentnosť, ale šíri nenávisť.

V súvislosti s kontroverznou mapou, ktorú zostavil Inštitút pre islamské teologické štúdie pri Viedenskej univerzite, dostali vyhrážky prostredníctvom sociálnych médií viaceré osobnosti vrátane ministerky Raabovej a moslimského teológa Mouhanada Khorchida.