Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rakúsko posilní ochranu hraníc so Slovinskom, plot zatiaľ nepostaví

Utečenci a deti vstupujú do Rakúska na hranici pri priechode Spielfeld. Foto: TASR/AP

Cez hraničný priechod Spielfeld prichádza do Rakúska denne okolo 6000-8000 utečencov.

Viedeň 13. novembra (TASR) - Rakúsko posilní v súvislosti s prílevom utečencov zabezpečenie hranice so Slovinskom. Umiestnia na ňu viac hliadok a do dvoch mesiacov by mali na hraničnom priechode Spielfeld postaviť plot dlhý necelé štyri kilometre. Od plánov na väčší hraničný plot však rakúska vláda aspoň zatiaľ upustila, a to na žiadosť Slovinska, oznámili dnes ministri na tlačovej konferencii vo Viedni.

"Ide o usporiadaný vstup, nie o uzavretie," povedal šéf úradu rakúskeho spolkového kancelára Josef Ostermayer. Celú koncepciu vypracovali spolu so Slovinskom, ktoré na svojej strane hraníc zriadi oplotený "bezpečnostný koridor" a takisto posilní hliadky na zelenej hranici, informovali tlačové agentúry DPA a APA.

V okolí priechodu Spielfeld sa však s okamžitou platnosťou začnú prípravy na vytvorenie 25-kilometrového plota, ktorý by mohol byť postavený do 48 hodín v prípade, ak nebudú opatrenia slovinskej strany účinné, uviedla rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

Slovinsko podľa nej z vlastnej iniciatívy uistilo, že prístup k hraničnému priechodu Spielfeld bude na svojom území účinnejšie kontrolovať.

Cez Spielfeld prichádza do Rakúska denne okolo 6000-8000 utečencov. Podľa Miklovej-Leitnerovej od septembra prekročilo rakúsku hranicu celkovo približne 450.000 azylantov. Väčšina z nich pokračovala v ceste do Nemecka.