Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rakúsko posilňuje kontrolu hraníc

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

S prílevom utečencov bude pomáhať aj armáda. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii rakúsky kancelár Werner Faymann a vicekancelár Reinhold Mitterlehner.

Viedeň 14. septembra (TASR) - Rakúsko nasleduje Nemecko pri zavedení prísnejšej kontroly hraníc a nasadzuje armádu, aby pomohla polícii so zvládaním prílevu utečencov. Oznámili to dnes na tlačovej konferencii rakúsky kancelár Werner Faymann a vicekancelár Reinhold Mitterlehner.

"Ak Nemecko zavedie hraničné kontroly, musí to urobiť aj Rakúsko," povedal Mitterlehner. Podľa jeho slov je to aj "jasný signál pre dotknutých, že k neusporiadanému prechodu hraníc už nemôže dochádzať tak ako doteraz", citovala ho agentúra APA.

Faymann oznámil, že spolková vláda schválila žiadosť ministerstva vnútra o pomoc zo strany armády. Úlohou vojakov bude predovšetkým poskytovať humanitárnu pomoc, v prípade potreby však budú nasadení aj na hraniciach, aby podporili políciu pri kontrolách.

Mitterlehner povedal, že na asistenčnej misii armády sa bude podieľať celkovo 2200 vojakov.

V súvislosti s posilnením kontroly hraníc vicekancelár zdôraznil, že pomocné zložky a rakúske obyvateľstvo nemôžu byť preťažené prílevom migrantov. Je však potrebné túto úlohu vykonávať citlivo, nie s použitím ostnatého drôtu či vodných diel. Schengenské predpisy o voľnom pohybe v EÚ ostávajú v platnosti. "Je to posilnenie kontroly v rámci Schengenu. Každá krajina môže vykonávať kontroly desať dní," zdôraznil Mitterlehner.

Posilnené stráženie hraníc, zamerané najmä proti prevádzačom, zaviedlo Rakúsko už po nedávnom nájdení 71 mŕtvych utečencov v chladiarenskom vozidle odstavenom pri diaľnici A4, uviedla agentúra DPA.

V akom rozsahu budú vlaky a autá na hraniciach kontrolované odteraz, odmietli Faymann a Mitterlehner spresniť. "Je to úloha polície a štábu," povedal kancelár s tým, že ide o úlohu nájsť rovnováhu medzi "ľudskosťou a poriadkom". Mitterlehner uviedol, že to bude záležať na vývoji situácie.

Faymann tiež podčiarkol, že kontroly zavedené Nemeckom v nedeľu neznamenajú uzavretie hraníc. Ministri dopravy oboch krajín sa napríklad dohodli na obnovení železničnej dopravy. Rakúsky kancelár tiež podľa vlastných slov nevie ani o jedinom prípade, že by Nemecko poslalo späť niektorého migranta.