Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rakúskym prezidentom chce byť aj stavebný podnikateľ Richard Lugner

Richard Lugner, archívne foto Foto: TASR/AP

V kampani bude 83-ročného prevádzkovateľa veľkého nákupného centra Lugner City podporovať aj jeho 26-ročná nemecká manželka. Musí však zdolať ešte jednu prekážku a tou je zozbieranie 6000 podpisov.

Viedeň 10. februára (TASR) - Richard Lugner bude kandidovať v aprílových voľbách na prezidenta Rakúska. Tento 83-ročný stavebný podnikateľ a veterán Plesu v opere to dnes oznámil vo Viedni, informovala agentúra APA.

V kampani ho bude podporovať aj jeho 26-ročná nemecká manželka Cathy. Musí však zdolať ešte jednu prekážku a tou je zozbieranie 6000 podpisov.

Prevádzkovateľovi veľkého nákupného centra Lugner City však odborníci nedávajú žiadnu reálnu šancu na úspech. Na post hlavy štátu už kandidoval v roku 1998 a vtedy získal takmer desať percent hlasov. Úradujúcim rakúskym prezidentom je 77-ročný sociálny demokrat Heinz Fischer.

Už koncom januára Lugner zverejnil na platforme Youtube video, v ktorom vyzdvihuje svoje kvality pre najvyššiu štátnu funkciu. Ako prezident by sa okrem iného snažil zachovať tradíciu vojenských kapiel v Rakúsku.