Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúsky prezident vyzval krajanov, aby prišli v nedeľu voliť

Na snímke Alexander Van der Belle Foto: TASR/AP

V deň predčasných parlamentných voľbách sa o priazeň voličov bude uchádzať popri nezávislých kandidátoch 16 politických subjektov.

Viedeň 12. októbra (TASR) - Rakúsky spolkový prezident Alexander Van der Bellen vyzval dnes prostredníctvom videozáznamu zverejneného na jednej zo sociálnych sietí, aby využili svoje volebné právo a prišli v nedeľu, v deň predčasných parlamentných volieb k urnám.

Celkove sa o priazeň voličov bude uchádzať popri nezávislých kandidátoch 16 politických subjektov, desať z nich na celom území krajiny.

Prvé prognózy a odhady volebných výsledkov by mali byť známe v nedeľu po 17.00 h.

Ako zdôraznil dnes rakúsky prezident, deň volieb je v demokracii jedným z najvýznamnejších sviatočných dní, volebné právo nie je samozrejmosťou, dodal Van der Bellen.

"Spoločne v túto nedeľu rozhodneme, ktorým smerom sa vydá naša krajina," podčiarkol najvyšší rakúsky ústavný činiteľ a dodal: "Aj keď v ostatných dňoch stáli v popredí, žiaľ, iné veci, mali by sme si uvedomovať, o čo v nedeľu v skutočnosti ide. Rakúsko a Európa stoja pred veľkými výzvami. Obyvateľstvo očakáva od politiky odpovede na naliehavé otázky našej prítomnosti a budúcnosti." Každá občianka, každý občan môže 15. októbra konkrétne spolurozhodovať o ďalšom smerovaní Rakúska. Každý hlas je pri tom rovnako hodnotný, dodal prezident.