Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Odchádzajúci prezident Fischer prijal vo Viedni svojho nástupcu

Rakúsky prezident Heinz Fischer (vpravo) a víťaz rakúskych prezidentských volieb Alexander Van der Bellen počas tlačovej konferencie 24. mája 2016 vo Viedni. Foto: TASR/AP

Napriek tomu, že si nový prezident privedie svojich vlastných spolupracovníkov, kontinuita bude garantovaná, zdôraznila úradujúca hlava štátu.

Viedeň 24. mája (TASR) - Rakúsky prezident Heinz Fischer prijal dnes vo Viedni svojho nástupcu vo funkcii Alexandra Van der Bellena, ktorého sprevádzali jeho najbližší spolupracovníci.

Obaja sa podľa slov Heinza Fischera poznajú vďaka dlhoročnej spolupráci. Úradujúci a novozvolený rakúsky prezident sa dohodli na pracovnom stretnutí, pretože chcú, aby odovzdanie úradu prebehlo bez problémov a v priateľskej atmosfére, odznelo podľa tlačovej agentúry APA po schôdzke.

Obe strany sa dnes venovali prvým úlohám a termínom, ktoré čakajú na novozvoleného prezidenta. Hovorili aj o prezidentskej kancelárii, ktorá funguje decentne a bez problémov, podčiarkol Heinz Fischer.

Napriek tomu, že si nový prezident privedie svojich vlastných spolupracovníkov, kontinuita bude garantovaná, zdôraznila úradujúca hlava štátu.

Van der Bellen sa Fischerovi poďakoval za pozvanie a rozhovor a vyjadril úľavu nad tým, že do inaugurácie mu zostáva ešte niekoľko týždňov. Na médiá apeloval, aby volebný výsledok nedramatizovali ako rozdelenie krajiny.

Už v stredu sa Heinz Fischer stretne s Norbertom Hoferom, neúspešným Van der Bellenovým súperom v druhom kole prezidentských volieb.