Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prvý júlový víkend sa v Rakúsku začal 36-stupňovými horúčavami

Ilutračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Júlový teplotný rekord takmer 40 stupňov tak dnes v Rakúsku nebol prekonaný.


Viedeň/Berlín/Kodaň 4. júla (TASR) - Vyše 36-stupňové horúčavy dnes poznačili počasie v Rakúsku. Najhorúcejšie namerali o 16.45 h v okresnom meste Bludenz vo Vorarlbersku - 36,2 stupňa Celzia. Na druhom mieste sa ocitla meteorologická stanica na Innsbruckej univerzite s 35,5 stupňami Celzia, informoval meteorologický úrad ZAMG. Tieto teploty však môžu do večera ešte mierne stúpnuť, napísala tlačová agentúra APA.

Monitorovacie stanice ZAMG vo Viedni-Stammerdsdore a Viedni-Donaufelde zaznamenali dnes 32,7 stupňa, za nimi nasledovali korutánsky Dellach im Drautal s 32,6 stupňa a Neusiedl am See v Burgenlande s 32,5 stupňami.

Júlový teplotný rekord takmer 40 stupňov tak dnes v Rakúsku nebol prekonaný. V nedeľu by podľa očakávaní mali teploty vystúpiť až na 37 stupňov, informovala agentúra APA.

Vlna horúčav vyústila v problémy aj v ďalších krajinách strednej Európy. Francúzsko-nemeckú televíznu stanicu Arte ochromil na niekoľko hodín požiar v elektrickej rozvodni, ktorý zavinili horúčavy, informovala tlačová hovorkyňa v Štrasburgu.

V Berlíne uzavreli až do večera prístup na strešnú terasu Reichstagu, nakoľko by tam ľudia mohli mať zdravotné problémy. Teploty na niektorých miestach Nemecka sa dnes dostali ku 40 stupňov Celzia, ale doterajší rekord v krajine - 40,2 stupňa v roku 2003 neprekonali. Pritom pred niekoľkými dňami ukazoval teplomer iba 14 stupňov Celzia, uviedla agentúra DPA.

V Dánsku, hoci je na severe Európy, ľudia zaplnili pláže a ochladzovali sa v mori. Teploty v Dánsku dnes vyšplhali nad 30 stupňov Celzia, uviedla tlačová agentúra AP.

Na hudobnom festivale Roskilde, ktorý je najväčšou hudobnou udalosťou regiónu, Ida Kristensenová povedala televízii, že vynechá dnešný večerný koncert Paula McCartneyho, ktorý je považovaný za jeden z vrcholov osemdňového festivalu. "Slnko zvíťazilo", idem domov, vyhlásila.