Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Šéf FPÖ Kickl ocenil krajne pravicové hnutie identitárov

Na archívnej snímke Herbert Kickl. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov hlása politické teórie, ktoré si zaslúžia podporu. Svojimi vyjadreniami však vyvolal vo vnútri strany obavy, že sa FPÖ posúva smerom k radikálnemu kurzu, napísala agentúra DPA.

Viedeň 10. júna (TASR) - Dezignovaný predseda krajne pravicovej Rakúskej slobodnej strany (FPÖ) Herbert Kickl v stredajšom rozhovore pre súkromnú televíziu PULS 24 ocenil extrémne pravicové hnutie identitárov. Podľa jeho slov hlása politické teórie, ktoré si zaslúžia podporu. Svojimi vyjadreniami však vyvolal vo vnútri strany obavy, že sa FPÖ posúva smerom k radikálnemu kurzu, napísala vo štvrtok agentúra DPA.

Hnutie identitárov, ktoré rakúsky Spolkový úrad na ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT) označil za pravicovoextrémistický subjekt, je podľa Kickla "príkladom zaujímavého projektu hodného podpory". Kickl ocenil najmä kampaň identitárov zameranú proti globálnemu migračnému paktu OSN z roku 2018.

Úradujúci šéf poslaneckého klubu FPÖ Kickl vyhlásil, že hnutie identitárov by sa dalo prirovnať ku krajne pravicovej neziskovej organizácii. Takýto status si podľa neho zaslúži, keďže od štátu nedostáva na svoju činnosť nijaké peniaze.

Ministerka pre záležitosti EÚ Karoline Edtstadlerová v reakcii uviedla, že ju tieto vyjadrenia "šokovali", napísala agentúra APA. "Smerovanie FPÖ pod vedením Herberta Kickla bude radikálnejšie," varovala. Zjavným priblížením sa k identitárom došlo k "jasnému prekročeniu hranice", kritizovala. Dodala, že organizácia, ktorej symboly majú byť na základe prerokovávanej novely zákona zakázané, je nebezpečná a v nijakom prípade si nezaslúži podporu.

Za zvolenie Kickla na post šéfa FPÖ jednomyseľne zahlasoval výkonný výbor strany. Rozhodnutie musí byť ešte formálne schválené na zjazde strany 19. júna. Kickl vo funkcii nahradí Norberta Hofera, ktorý svoj odchod ohlásil začiatkom júna.