Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Colníci prekazili nelegálnu výrobu a distribúciu cigariet v Európe

Na snímek zadržaný tabak. Foto: TASR - Kriminálny úrad finančnej správy

Na prípade spolupracovali rakúskych colníkov s kolegami zo Slovenska i Maďarska.

Viedenské Nové Mesto/Viedeň 28. septembra (TASR) - Vďaka spolupráci rakúskych colníkov s kolegami zo Slovenska i Maďarska sa podarilo v okolí Viedenského Nového Mesta odhaliť ilegálnu výrobňu cigariet, v ktorej našli pri zásahu toľko tabaku, že by to stačilo na výrobu viac ako 14 miliónov kusov cigariet.

Stalo sa tak v stredu 21. septembra v rámci medzinárodne koordinovanej akcie, informovala dnes tlačová agentúra APA s odvolaním sa na rakúske ministerstvo financií.

Pri zásahu zadržali celkove 15 osôb rôznej štátnej príslušnosti, osem z nich na juhu spolkovej krajiny Dolné Rakúsko. Na muža, ktorý je považovaný za šéfa bandy, uvalili vyšetrovaciu väzbu v Maďarsku.

Na snímek technologické zariadenie na výrobu spotrebiteľských balení cigariet.
Foto: TASR - Kriminálny úrad finančnej správy


Colníci zaistili pri tejto príležitosti viac ako 20 ton tabaku a vyše desať miliónov kusov cigariet rôznych značiek. V Budapešti skonfiškovali navyše linku na výrobu cigariet, na Slovensku tlačiareň na výrobu balení a daňových kolkov.

Na snímek zadržané nelegálne cigarety.
Foto: TASR - Kriminálny úrad finančnej správy


Za ilegálnou výrobou cigariet je podľa údajov colníkov rovnaká sieť ako v rokoch 2007, 2012, 2013 a 2015, keď došlo k odhaleniu a zrušeniu výrobní v dolnorakúskej obci Haslau-Maria Ellend, respektíve na Slovensku, v Holandsku a v Belgicku.

Vyšetrovanie, ktoré sa okrem iného sústreďuje na objasnenie dĺžky pôsobenia teraz odhalenej výrobne v Dolnom Rakúsku, pokračuje.