Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Stranícki lídri v Rakúsku absolvovali poslednú diskusiu pred voľbami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Analytici predpokladajú, že víťazom sa stanú konzervatívni zástancovia tvrdej línie ohľadom imigrácie.

Viedeň 13. októbra (TASR) - Rakúski politickí lídri sa vo štvrtok večer stretli v poslednej televíznej diskusii pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať v nedeľu 15. októbra. Analytici predpokladajú, že víťazom sa stanú konzervatívni zástancovia tvrdej línie ohľadom imigrácie, informovala dnes spravodajská stanica BBC.

Pozornosť sa počas diskusie sústreďovala najmä na ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza, ktorého Rakúska ľudová strana (ÖVP) má podľa prieskumov verejnej mienky najlepšie vyhliadky na víťazstvo. Za ňou sú nacionalistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a stredoľavicová Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) kancelára Christiana Kerna.

Kern pripustil chyby počas predvolebnej kampane, ktorú poznačili viaceré odstúpenia. Rakúskej politike dominovali desaťročia centristi z ÖVP a SPÖ, podľa pozorovateľov však nová koalícia medzi nimi je v súčasnosti menej pravdepodobná než koalícia medzi konzervatívcami a FPÖ.

Predstavitelia uvedených troch najsilnejších subjektov počas diskusie, ktorá pokrývala päť vybraných oblastí, vyzvali na menej smerníc pre podnikateľskú sféru.

Líder FPÖ Heinz-Christian Strache varoval pred lacnou pracovnou silou prúdiacou do krajiny z východnej Európy, zatiaľ čo ďalšia účastníčka televíznej diskusie, Ulrike Lunaceková zo strany Zelení – Zelená alternatíva, argumentovala, že ekonomika a životné prostredie idú ruka v ruke.

Kurz a Strache chvíľami vyslovovali rovnaké myšlienky, pričom obaja prízvukovali bezpečnostnú hrozbu, ktorú predstavuje imigrácia. Kurz počas predvolebnej kampane často pripomínal voličom, že v roku 2015 sa postavil proti prílevu ilegálnych migrantov.