Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajinského oligarchu Firtaša zadržali na základe európskeho zatykača

Na snímke je Ukrajinec Dmytro Firtaš Foto: TASR/AP

Podľa španielskeho mienkotvorného denníka El País sa v žiadosti o vydanie D. Firtaša do Španielska z novembra 2016, hovorí o podozrení z prania špinavých peňazí a organizovaného zločinu.

Viedeň/Kyjev 21. februára (TASR) - Ukrajinského oligarchu Dmytra Firtaša dnes po súdnom konaní vo Viedni zadržali.

Nestalo sa tak však na základe žiadosti USA o jeho vydanie na trestné stíhanie pre podozrenie z korupcie, ale na základe európskeho zatykača vydaného Španielskom.

Informovala o tom hovorkyňa prokuratúry v rakúskej metropole Nina Buseková, ktorá však žiadne podrobnosti o pozadí zatykača neprezradila.

Na margo skutočnosti, že k Firtašovmu zadržaniu došlo iba krátko po tom, čo Vrchný krajinský súd vo Viedni zmenil pôvodný verdikt Krajinského súdu vo Viedni z apríla 2015, ktorý Firtašovo vydanie zamietol, a označil ho za prípustné, uviedla, že sa čakalo ešte na doplňujúce informácie od španielskej strany.

Podľa španielskeho mienkotvorného denníka El País sa v žiadosti o vydanie Firtaša do Španielska, ktorá jestvuje od novembra 2016, hovorí o podozrení z prania špinavých peňazí a organizovaného zločinu.

Ako vyplýva z poznatkov vyšetrujúceho sudcu v Barcelone, ktorý žiadal o Firtašovo vydanie, ukrajinský oligarcha mal riadiť sieť na pranie špinavých peňazí, ktorá pôsobila hlavne v Katalánsku, informoval dnes El País s odvolaním sa na informované zdroje.

Španielska justícia žiada súčasne o vydanie dvoch ďalších podnikateľov, ktorí sú podozriví, že sa spolu s Firtašom podieľali na riadení zločineckého zoskupenia s dôrazom na pranie špinavých peňazí cez obchodné transakcie s nehnuteľnosťami a reštauračné zariadenia, a to v objeme desať miliónov eur. Peniaze mali pochádzať z firiem na Cypre a Panenských ostrovoch.

Firtaša pôvodne zadržali v jeho kancelárii vo Viedni ešte v roku 2014, a to na základe žiadosti Spojených štátov o vydanie na trestné stíhanie. O rok neskôr ho na kauciu prepustili na slobodu. Oligarcha tvrdil, že za jeho zadržaním boli politické motívy.

Po dnešnom rozhodnutí Vrchného krajinského súdu o prípustnosti Firtašovho vydania do USA bude mať posledné slovo v tejto otázke rakúsky minister spravodlivosti Wolfgang Brandstetter.