Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Grazi protidemonštranti takmer prekričali rečníkov hnutia PEGIDA

Rakúska polícia vyzvala účastníkov akcie PEGIDA, ako aj protidemonštrantov, ktorých sa zhromaždilo v centre mesta okolo 5000 na rozchod po tom, čo niekoľko stovák účastníkov protidemonštrácie zablokovalo stúpencov nemeckého hnutia a znemožnilo im plánovanú "prechádzku" Viedňou. Foto: TASR/AP/Hans Punz

Obe zoskupenia sa pokúšali prekričať konkurenciu, k násilnostiam došlo iba ojedinelo, tri osoby utrpeli ľahšie zranenia.

Graz 29. marca (TASR) - Hnutie Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA), ktoré usporiadalo dnes prvú "prechádzku" ulicami Grazu, metropoly rakúskej spolkovej krajiny Štajersko, tam narazilo na sedemnásobnú presilu protidemonštrantov z Ofenzívy proti pravici. Obe zoskupenia sa pokúšali prekričať konkurenciu, k násilnostiam došlo iba ojedinelo, tri osoby utrpeli ľahšie zranenia.

Informácie priniesla tlačová agentúra APA s odvolaním sa na rakúsku políciu, ktorej príslušníkom sa podarilo udržať verejný poriadok a minimalizovať prejavy násilia.

Podľa odhadov policajných zdrojov sa na grazskom Námestí slobody objavilo takmer 150 stúpencov hnutia, ktoré vzniklo vlani v saských Drážďanoch. Okolo 1000 protidemonštrantov sa zhromaždilo pri policajných zátarasoch v okolí. Práve ich označil predstaviteľ PEGIDA Werner Wirth za "fašistickú spodinu", ktorá zabránila mnohým stúpencom hnutia, aby sa zúčastnili na dnešnej akcii.

Ofenzíva proti pravici začala s pochodom už o dve hodiny skôr ako PEGIDA na inom miestnom námestí a jej stúpenci skandovali heslá ako Rasizmus nevytvára pracovné príležitosti, Nejestvuje právo na nacistickú propagandu, Nacisti jedia tajne kebab alebo Rasizmus má mnoho tvárí, ale všetky sú ohavné.

Rečníkov na akcii PEGIDA, medzi ktorými boli aj dvaja "hostia" z Nemecka, protidemonštranti takmer prekričali.

Hnutie Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu ohlásilo už dávnejšie míting na Veľkonočný pondelok, ktorého dejiskom budú Drážďany, bašta hnutia a na ktorom organizátori očakávajú účasť až do 30.000 ľudí.

Podľa mediálnych, oficiálne nepotvrdených informácií by mal k prítomným na tejto akcii prehovoriť aj známy holandský pravicový populista Geert Wilders.