Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Van der Bellen získal v prezidentských voľbách 53,8 percenta

Na snímke víťaz rakúskych prezidentských volieb Alexander Van der Bellen. Foto: TASR/AP

Oficiálne výsledky má v popoludňajších hodinách potvrdiť rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka.

Viedeň 6. decembra (TASR) - Víťazom rakúskych prezidentských volieb sa stal so ziskom 53,8 percenta hlasov bývalý šéf Zelených Alexander Van der Bellen, ktorý kandidoval ako nezávislý, kým jeho rival a kandidát Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer skončil so ziskom 46,2 percenta hlasov. Vyplýva to z konečného sčítania odovzdaných hlasov, ktoré zverejnili dnes rakúske štátne médiá.

Oficiálne výsledky má v popoludňajších hodinách potvrdiť rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka.

Van der Bellen (72), ktorý uprednostňuje užšie vzťahy krajiny s EÚ, zvíťazil v májovom prvom kole hlasovania o novej hlave štátu tesným náskokom 0,7 percenta pred pravicovým Hoferom (45). Rakúsky najvyšší súd však pre nezrovnalosti pri zrátavaní hlasov výsledky anuloval a nariadil opakovanie volieb.

Umiernenému Van der Bellenovi sa v nedeľňajšom dueli podarilo získať podporu ďalších 200.000 voličov, najmä z radov žien a osôb s vyšším vzdelaním. Kým niektoré prieskumy verejnej mienky predpovedali v ostatných týždňoch tesné víťazstvo Van der Bellena, iné zasa hovorili o nepresvedčivom triumfe Hofera, ktorý cítil šancu aj v súvislosti s úspechom Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA.

Hofer necelú hodinu po zatvorení posledných volebných miestností napísal na sieti Facebook, že je "nekonečné smutný z toho, že to nevyšlo". Zároveň zablahoželal svojmu protivníkovi, s ktorým sa neskôr osobne stretol a potriasol si s ním rukou.