Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Viedeň bude 24. septembra dejiskom summitu o migrácii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rakúsky kancelár Christian Kern pozval na stretnutie vo Viedni nemeckú kancelárku Merkelovú, ako aj kolegov z Albánska, Bulharska, Chorvátska, Macedónska, Maďarska, Rumunska, Slovinska a Srbska.

Viedeň/Ľubľana 12. septembra (TASR) - Viedeň bude 24. septembra - z iniciatívy rakúskeho kancelára Christiana Kerna - dejiskom vrcholnej schôdzky o migračnej kríze.

Podľa slov šéfa rakúskej spolkovej vlády - počas jeho dnešnej návštevy Slovinska v Ľubľane - by účastníci schôdzky mali diskutovať o koncepciách ochrany schengenskej hranice.

"V tejto oblasti nepotrebujeme slová, ale celkom konkrétne činy," zdôraznil rakúsky predstaviteľ, ktorý naznačil, že práce na nových hraničných bariérach v rámci Schengenu nepovažuje za najlepšie riešenie.

Christian Kern pozval na stretnutie vo Viedni nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, ako aj kolegov z Albánska, Bulharska, Chorvátska, Macedónska, Maďarska, Rumunska, Slovinska a Srbska, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Podľa jeho slov by prvým cieľom mala byť ochrana vonkajších hraníc únie spoločnými silami.

Obsahovo by však stretnutie vo Viedni malo poslúžiť aj ako fórum na prediskutovanie aspektov vracania migrantov do tretích krajín, ale aj zriadenia jednotného európskeho azylového systému.