Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Viedenskí filharmonici vrátia Signacov nacistami zhabaný obraz

Foto: Wikipedia.org

Dielo dostalo slávne hudobné teleso ako odmenu za vystúpenie v okupovanom Francúzsku v roku 1940.

Viedeň 9. decembra (TASR) - Viedenskí filharmonici vrátia v priebehu nasledujúcich týždňov zákonným dedičom niekdajšieho židovského majiteľa krajinomaľbu Port-en-Bessin, obraz francúzskeho neoimpresionistu Paula Signaca. Dielo dostalo slávne hudobné teleso ako odmenu za vystúpenie v okupovanom Francúzsku v roku 1940.

Maľbu zhabali nacisti u rakúskeho zberateľa umenia Marcela Kocha.

Viedenskí filharmonici poverili hľadaním dedičov v danom prípade istého historika umenia, a to ešte v roku 2013. Zberateľ, ktorý zomrel v roku 1999, nezanechal totiž priamych potomkov. Napriek tomu sa podarilo nájsť päť jeho dedičov. Tí sa podľa informácií rakúskeho týždenníka profil dohodli, že obraz v odhadovanej hodnote 500.000 dolárov vydražia v Paríži.

Hovorca orchestra dnes nevedel uviesť presný termín vrátenia diela, ale pripustil, že by tak Viedenskí filharmonici chceli urobiť ešte pred vianočnými sviatkami.

O nacistickej minulosti Viedenských filharmonikov vyšla v roku 2013 štúdia.

Takmer polovica 123 členov svetoznámeho orchestra patrila svojho času, v období rokov 1938-1945, medzi aktívnych členov nacistickej strany, ich piatich židovských kolegov zavraždili, ďalšia desiatka hudobníkov ušla z Rakúska.