Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mŕtvych utečencov z dodávky môžu pochovať, Rakúsko vydalo telá

Na snímke nákladné auto, kde polícia našla desiatky mŕtvych migrantov Foto: twitter.com

Telá podľa predpokladov vyšetrovateľov patrili utečencom, ktorí sa museli spoľahnúť na pašerákov v tom, že im pomôžu prekročiť hranicu medzi Maďarskom a Rakúskom.


Viedeň 11. septembra (TASR) - Všetkých 71 tiel v pokročilom štádiu rozkladu, ktoré našli minulý mesiac v opustenom chladiarenskom aute na okraji diaľnice v Rakúsku, vydali úrady na pochovanie. Informovala o tom dnes Lekárska univerzita vo Viedni, ktorá vykonala pitvy pozostatkov.

Telá podľa predpokladov vyšetrovateľov patrili utečencom, ktorí sa museli spoľahnúť na pašerákov v tom, že im pomôžu prekročiť hranicu medzi Maďarskom a Rakúskom. Nález pozostatkov vyvolal celosvetový šok a pritiahol pozornosť na podmienky, za akých mnohí ľudia utekajú pred vojnami a chudobou na Blízkom východe, v Afrike či na iných miestach našej planéty.

Niekoľko dní po náleze tiel Rakúsko a Nemecko otvorili svoje hranice pre desaťtisíce ľudí, ktorí sa túžili dostať cez Grécko a Balkán naprieč Európou až na sever, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Tá istá cesta, kde sa našlo chladiarenské auto s logom slovenskej firmy, bola dnes sčasti zatvorená, pretože niekoľko tisíc ľudí sa v celých prúdoch vydali z Maďarska do Viedne pešo.

Viedenská lekárska univerzita vo vyhlásení nenapísala, odkiaľ obete pochádzali, ani to, aká bola príčina ich smrti. V 27-člennom univerzitnom tíme sa však nachádzal aj arabista, ktorý preložil doklady nájdené v chladiarenskom aute.

"Výsledok pitevnej správy viedenských patológov je jasný, hoci špeciálne vyšetrovacie metódy bolo možné použiť iba v obmedzenej miere, keďže telá boli v pokročilom štádiu rozkladu,"
uvádzalo sa vo vyhlásení.

Medzi telami sa nachádzali aj štyri detské.

Hovorkyňa prokuratúry vo východorakúskom meste Eisenstadt, ktorá vedie vyšetrovanie úmrtí, vyhlásila, že ľudia sa v aute podľa predpokladov udusili.

Ďalším vyšetrovaním sa zistilo, že skladovací priestor vozidla, kde boli ľudia natlačení, bolo vzduchotesný, dodala hovorkyňa. Odmietla povedať, kde sa budú pohreby konať.

V Maďarsku v súvislosti so smrťou týchto ľudí zatkli už päť osôb a jednu zatklo aj Bulharsko.