Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúsko vyšetruje korupciu pri nákupe stíhačiek Eurofighter

Bojová stíhačka Eurofighter Typhoon Foto: TASR/AP

Rakúska štátna prokuratúra časopisu Profil potvrdila, že pred mesiacom vykonali domovú prehliadku vo viedenskej kancelárii podnikateľa Herberta W., ktorý bol lobistom spoločnosti EADS.

Viedeň 18. júna (TASR) - Mníchov a Viedeň vyšetrujú viaceré osoby pre podozrenie z trestného činu korupcie a napomáhania k sprenevere v súvislosti s projektom stíhačky Eurofighter. Rakúska štátna prokuratúra časopisu Profil potvrdila, že pred mesiacom vykonali domovú prehliadku vo viedenskej kancelárii podnikateľa Herberta W., ktorý bol lobistom spoločnosti EADS. Ďalšie podrobnosti však odmietla zverejniť.

Herbert W. mal prostredníctvom londýnskej schránkovej firmy City Chambers Limited v rokoch 2003 až 2009 získať od EADS zhruba osem miliónov eur. Peniaze použil na ovplyvňovanie rakúskych politikov alebo na odmeny pre už ovplyvnených politikov. Herbert W. aj City Chambers sa v médiách objavili už v roku 2014. Napríklad portál News vtedy napísal, že podľa slov Herberta W. firma získala zhruba 6,5 milióna eur na lobing u korutánskeho hajtmana Jörga Haidera, aby mu zabránili zablokovať vládny kontrakt s EADS.

Advokát Peter Fichtenbauer, ktorý bol v rokoch 2006 a 2013 poslancom parlamentu za Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ) aj hovorcom rezortu obrany, uviedol, že prvýkrát počuje o tom, že Herbert W. pracoval pre EADS. Reagoval tým na poznámku Profilu, že Herbert W. bol dlhoročným podnájomníkom v priestoroch Fichtenbauerovej advokátskej kancelárie. Podľa jeho slov Herberta W. "raz či dvakrát právne zastupovali, okrem toho sme však neboli v užšom kontakte".