Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku sa začal proces s exministrom obžalovaným z korupcie

Rakúsky exminister financií Karl-Heinz Grasser. Foto: TASR/AP

Korupčný škandál, v ktorom zohral hlavnú úlohu Grasser, súvisí s odpredajom 60.000 štátnych bytov súkromnému investorovi, ku ktorému došlo v roku 2004.

Viedeň 12. decembra (TASR) - V Rakúsku sa v utorok začal proces s bývalým ministrom financií Karlom-Heinzom Grasserom a ďalšími 14 osobami obžalovanými v súvislosti s prípadom korupcie v objeme 9,6 milióna eur. Informovala o tom agentúra DPA.

Korupčný škandál, v ktorom zohral hlavnú úlohu Grasser, súvisí s odpredajom 60.000 štátnych bytov súkromnému investorovi, ku ktorému došlo v roku 2004. Podľa prokuratúry dal Grasser víťazovi tendra tip, akú sumu má ponúknuť, aby porazil ostatných účastníkov súťaže. Za túto informáciu údajne zinkasoval vtedajší rakúsky minister financií desať percent kúpnej ceny nehnuteľností, ktorá predstavovala 961 miliónov eur.

Grasserovi a ostatným obžalovaným, medzi ktorými sú lobisti, vedúci pracovníci nemenovanej stavebnej firmy a realitní makléri, hrozí v prípade dokázania viny až desať rokov väzenia.

Pojednávanie pred viedenským súdom je prvým v dejinách Rakúska, keď pred súdom stojí minister obvinený z brania úplatku, ktorého sa mal dopustiť počas svojho funkčného obdobia, uvádza sa vo vyhlásení rakúskeho ministerstva spravodlivosti.

Grasser zastával funkciu ministra financií v rokoch 2000-2007 a bol členom Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), z ktorej však ešte pred konaním spornej privatizácie štátnych bytov vystúpil.