Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Rakúsku sa začalo prvé kolo koaličných rozhovorov ÖVP a FPÖ

Predseda Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache (vpravo) a rakúsky minister zahraničných vecí a predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz pred rokovaním o vytvorení novej vlády 25. októbra 2017 vo Viedni. Foto: TASR/AP

Šéf ÖVP Sebastian Kurz i predseda FPÖ Heinz-Christian Strache vyjadrili pred rokovaniami optimizmus. Najskôr podľa nich pôjde o vypracovanie plánu ďalšieho postupu na nadchádzajúce týždne.

Viedeň 25. októbra (TASR) - Desať dní po parlamentných voľbách sa v stredu stretli vo Viedni na prvom kole koaličných rozhovorov predstavitelia konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Päťčlenné tímy z oboch subjektov sa zišli na poludnie v paláci v centre rakúskej metropoly. Šéf ÖVP Sebastian Kurz i predseda FPÖ Heinz-Christian Strache vyjadrili pred rokovaniami optimizmus. Najskôr podľa nich pôjde o vypracovanie plánu ďalšieho postupu na nadchádzajúce týždne, píše agentúra DPA.

"Na začiatok nie je vhodné hovoriť rovno o obsahu. Teraz ide o štruktúry," povedal Strache pred úvodom zasadnutia. Kurz prisľúbil rozhovory na úrovni rovnocenných partnerov.

Strache znova žiadal, aby obe strany na začiatku urobili "inventúru". FPÖ je v každom prípade pripravená na rokovania, zdôraznil s tým, že v strane sa na takúto situáciu chystali už roky.

Prvé kolo rozhovorov by sa malo skončiť ešte v stredu popoludní. Kurz (31), poverený zostavením vlády ako líder víťaznej strany, pozval slobodných oficiálne na koaličné rozhovory v utorok. V FPÖ podľa vlastných slov vníma napriek určitým rozporom so svojimi konzervatívcami "silnú vôľu formovať politiku a vôľu spoločne meniť Rakúsko".