Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Rakúsko zaznamenalo nárast antisemitských trestných činov

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Vyplýva to z výročnej správy Židovskej náboženskej obce vo Viedni (IKG).

Viedeň 13. marca (TASR) - V Rakúsku sa od eskalácie násilia na Blízkom východe prudko zvýšil počet zaznamenaných antisemitských incidentov. Vyplýva to z výročnej správy Židovskej náboženskej obce vo Viedni (IKG). TASR informáciu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Pred masakrom spáchaným palestínskym militantným hnutím Hamas v južnom Izraeli 7. októbra minulého roka a následnou odvetou izraelských síl v Pásme Gazy boli hlásené v priemere jeden až dva prípady denne. V nasledujúcich mesiacoch ich však bolo osem až deväť, uviedol v stredu predseda IKG Oskar Deutsch.

Celkový počet nahlásených antisemitských incidentov v roku 2023 dosiahol negatívny rekord 1147, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje nárast o 60 percent.

Pri prezentácii výročnej správy centra pre nahlasovanie antisemitizmu Deutsch hovoril o "hroznom čísle". "Máme do činenia s bezprecedentnou explóziou antisemitských incidentov," dodal.

Väčšinu nahlásených prípadov tvorili hromadné zásielky - publikácie, príspevky na sociálnych sieťach a iné listy adresované viacerým príjemcom, ako aj urážlivé správanie. Počet fyzických útokov sa zvýšil zo 14 na 18.

"Antisemitizmus sa začína myšlienkou, nasleduje slovo a potom sa prechádza k činom. Antisemitizmus sa nezačína plynovou komorou," zdôraznil Deutsch. Nové údaje prekonávajú predchádzajúce maximum 965 prípadov z roku 2021, ktorý bol charakteristický covidovou pandémiou a súvisiacimi antisemitskými konšpiračnými teóriami.

Deutsch predpokladá, že okrem nahlásených trestných činov existuje aj vysoký počet nenahlásených prípadov.