Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúska strana Zelených budú mať novú predsedníčku

Eva Glawischnig Foto: TASR AP

Nástupkyňou dlhoročnej predsedníčky rakúskych Zelených Evy Glawischnigovej, by sa mala stať Ingrid Felipeová, volebnou líderkou strany však europoslankyňa Ulrike Lunaceková.

Salzburg 19. mája (TASR) - Nástupkyňou dlhoročnej predsedníčky rakúskych Zelených Evy Glawischnigovej, ktorá vo štvrtok oznámila, že odstupuje zo všetkých funkcií v strane a vzdáva sa aj poslaneckého mandátu, by sa mala stať Ingrid Felipeová (38), volebnou líderkou strany však europoslankyňa Ulrike Lunaceková, ktorá je podpredsedníčkou Európskeho parlamentu a ktorá o týždeň oslávi 60. narodeniny.

O tomto rozdelení vedúcich postov v strane sa dnes jednomyseľne rozhodlo na zasadaní rozšíreného spolkového predsedníctva Zelených v Salzburgu. Návrh však nie je ešte definitívne schválený a malo by k tomu dôjsť až v rámci celoštátneho zjazdu Zelených, ktorého dejiskom bude na sklonku júna Linz.

Informácie priniesol verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF.

Podľa rovnakého zdroja sa dnes ani po niekoľkohodinovom rokovaní nerozhodlo, kto povedie v budúcnosti parlamentnú frakciu Zelených. Glawischnigová zloží svoj poslanecký mandát až na nasledujúcom plenárnom zasadnutí zákonodarného zboru 7. júna a o šéfovi frakcie musia rozhodnúť jej členovia, odznelo na tlačovej konferencii vedenia Zelených.

Tlak na Glawischnigovú začal rásť po tom, ako nenastalo očakávané zlepšenie postavenia Zelených po vlaňajších prezidentských voľbách, v ktorých zvíťazil ich bývalý predseda Alexander Van der Bellen. Ďalšou ranou pre Zelených bolo v marci tohto roka vylúčenie ich mládežníckej organizácie zo strany v dôsledku vnútorných sporov.

Vyštudovaná 48-ročná právnička a matka dvoch detí zdôvodnila svoje rozhodnutie osobnými dôvodmi, ktoré majú vplyv aj na jej zdravie.

Glawischnigová stála na čele Zelených od roku 2008, keď funkciu prevzala práve od Van der Bellena.