Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúsko zrušilo zníženie hodinovej mzdy pre žiadateľov o azyl

Na snímke Herbert Kickl. Foto: TASR/AP

Návrh, ktorý kritizovali mimovládne organizácie, opozičné strany aj jednotlivé spolkové krajiny, predložil Kickl v marci s podporou kancelára Sebastiana Kurza z Rakúskej ľudovej strany.

Viedeň 23. mája (TASR) - Nový rakúsky minister vnútra Eckart Ratz zrušil utorňajšie rozhodnutie o znížení hodinovej mzdy pre žiadateľov o azyl za verejnoprospešné práce na 1,5 eura. To na poslednú chvíľu krátko pred odvolaním z funkcie schválil Herbert Kickl zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie ministerstva.

Návrh, ktorý kritizovali mimovládne organizácie, opozičné strany aj jednotlivé spolkové krajiny, predložil Kickl v marci s podporou kancelára Sebastiana Kurza z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP). Presadenie nariadenia Kickl zdôvodňoval práve tým, že sa na ňom dohodol s Kurzovou ÖVP, avšak Kurz ho presadiť nedokázal.

Kickla z funkcie včera odvolal prezident Alexander Van der Bellen na návrh kancelára Kurza po škandále s korupčným videom nahraným na ostrove Ibiza, v ktorom ako hlavná postava figuruje bývalý šéf FPÖ a vicekancelár Heinz-Christian Strache.