Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rakúsky kancelár Faymann odstupuje z funkcie

Werner Faymann Foto: TASR

Podľa agentúry DPA a rakúskej verejnoprávnej stanice ORF to oznámil dnes po stretnutí s krajinskými šéfmi SPÖ vo Viedni.

Viedeň 9. mája (TASR) - Nový predseda Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) by mal byť definitívne známy o osem dní - v utorok 17. mája. Dohodol sa dnes na tom podľa informácií agentúry APA vo Viedni tamojší primátor Michael Häupl, ktorý stranu povedie dočasne, s ostávajúcimi ôsmimi lídrami krajinských organizácií SPÖ.

Na dnešnom zasadaní predsedníctva SPÖ, ktoré sa v rakúskej metropole začalo o 16.00 h, tak na základe tejto dohody nepadne žiadny personálny návrh. Je však možné, že sa na ňom rozhodne o termíne zjazdu SPÖ, čo naznačujú vyjadrenia výkonného šéfa strany Gerharda Schmida.

Za favorita na post budúceho lídra SPÖ označujú rakúske médiá aktuálne šéfa Rakúskych spolkových železníc (ÖBB) Christiana Kerna. Špekuluje sa však aj o iných menách.




Rakúsky kancelár Werner Faymann (55), ktorý bol od roku 2008 aj predsedom SPÖ, sa dnes rozhodol odstúpiť z oboch politických funkcií. Svoje rozhodnutie zdôvodnil stratou podpory v radoch strany po tom, čo v prvom kole prezidentských volieb zvíťazil 24. apríla kandidát opozičnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Tento volebný výsledok predstavuje v Rakúsku novú situáciu, svedčiacu o veľkej nespokojnosti voličov.

"Táto krajina potrebuje kancelára, za ktorým strana plnohodnotne stojí," citoval Faymanna rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. "Vláda potrebuje rázny nový začiatok. Kto nemá takúto podporu, nemôže túto úlohu splniť," dodal odstupujúci kancelár.

Rakúsky prezident Heinz Fischer žiadosti Faymanna o uvoľnenie z funkcie vyhovie a dočasne poverí riadením vlády vicekancelára a lídra koaličných ľudovcov (ÖVP) Reinholda Mitterlehnera, informovala prezidentská kancelária.

Mitterlehner nevidí podľa vlastných slov napriek odchodu Faymanna z čela vlády i sociálnych demokratov dôvody pre predčasné voľby. Ubezpečil, že je pripravený prevziať dočasne vedenie kabinetu. Dodal, že rozhodnutie o budúcom šéfovi sociálnych demokratov je výlučnou záležitosťou koaličných partnerov z SPÖ. Ľudovci však chcú spolurozhodovať o budúcom kancelárovi.

Prípadné predčasné parlamentné voľby by sa v Rakúsku mohli uskutočniť najskôr v septembri.

Wernera Faymanna láka pôsobenie na európskej politickej scéne, z tej rakúskej sa chce úplne stiahnuť. Vyplýva to z rozhovoru, ktorý poskytol pre internetové vydanie denníka Österreich.

Faymann chce podľa vlastných slov zvážiť nešpecifikované pôsobenie v rámci Európskej únie.

"Teraz sa dva-tri mesiace zotavím zo stresu a nebudem robiť nič. Porozmýšľam a zvážim nové ciele," konštatoval exkancelár a dodal, že ponúk z EÚ dostal v minulosti dosť, takže sa uvidí, či bude niečo pre neho výzvou. "Chuť byť politicky aktívny na európskej scéne by som mal," pripustil 55-ročný Faymann.

Na margo vývoja v Rakúsku vyslovil odstupujúci kancelár želanie, aby sa jeho strana opäť vrátila k jednote, keďže má množstvo skvelých členov. Uznanlivo sa vyslovil aj o vládnom tíme, osobitne o Josefovi Ostermayerovi, ministrovi v úrade spolkového kancelára, ktorý mu vraj prisľúbil, že zostane vo funkcii.

Súčasne ubezpečil, že on osobne sa z Viedne vytratí - aspoň v politickom zmysle slova.

Predsedníctvo Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) dnes na mimoriadnom zasadaní vo Viedni stanovilo harmonogram, týkajúci sa výberu nástupcu odstúpivšieho lídra strany Wernera Faymanna.

Vedenie SPÖ jednohlasne požiadalo primátora Viedne Michaela Häupla, aby stranu dočasne viedol, informovala agentúra APA.

Podľa jeho slov po rokovaní, ktoré netrvalo ani dve hodiny, by nový predseda rakúskych sociálnych demokratov mal byť známy do turičných sviatkov. Jeho oficiálna voľba sa uskutoční vo Viedni na zjazde SPÖ, ktorý je naplánovaný na 25. júna.

Häupl súčasne poznamenal, že žiadosti vedenia strany vyhovie s pokojným srdcom, pretože nemá v plánoch stať sa ani predsedom strany, ani spolkovým kancelárom.

Predsedníctvo SPÖ rozhodlo tiež o zriadení skupiny pre stratégiu, ktorá by sa mala venovať obsahovým otázkam. Navyše by malo dôjsť k stanoveniu akýchsi kritérií pre potenciálnych koaličných partnerov. Novú programovú líniu strany by mali schváliť delegáti na ďalšom zjazde SPÖ, ktorý by sa uskutočnil na jeseň.

Ako však ďalej informoval Häupl, členská základňa bude mať príležitosť vyjadriť sa k programu strany, nie však k prípadnej koalícii so slobodnými (FPÖ).

Viedenský primátor súčasne prezradil, že dezignovaný predseda SPÖ by mal obsadiť aj post spolkového kancelára, pretože podľa neho je rozumné nerozdeľovať tieto funkcie.