Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rakúsky kancelár: Grécko sa správa ako cestovná kancelária

Rakúsky kancelár Werner Faymann Foto: TASR

Faymann tiež kritizoval Nemecko za to, že v spore okolo kvót na prerozdelenie migrantov nepodporilo rakúsku požiadavku na krátenie finančnej podpory EÚ.

Viedeň 27. februára (TASR) - Rakúsky kancelár Werner Faymann nemieni v spore okolo utečeneckej politiky svojej krajiny ustúpiť. Počet 37.500 žiadostí a azyl v tomto roku bude dôsledne dodržaný, zdôraznil v rozhovore pre nadchádzajúce nedeľňajšie vydanie denníka Österreich. Ostro kriticky sa vyjadril o Grécku, ktoré podľa neho v utečeneckej kríze koná ako "cestovná kancelária", pričom postup Rakúska označil za "čistú sebaobranu", píše agentúra APA.

"Rakúsko ostane dôsledne na svojej línii a dodrží stanovený limit 37.500 azylantov. Nemôžeme prijať všetkých utečencov - a to budem ako predseda vlády zastávať do všetkých dôsledkov," vyhlásil Faymann. "Rakúsko konalo príkladne a že to nie je uznávané, je sklamaním," dodal v interview pre noviny Kronen Zeitung.

V súvislosti s diplomatickou roztržkou s Aténami po Rakúšanmi vedenom uzavretí tzv. balkánskej trasy Faymann pre Österreich povedal: "Už nechápem politiku Grécka. Nemôže to byť tak, že Grécko koná ako cestovná kancelária a všetkých utečencov posiela ďalej. Grécko v minulom roku prijalo 11.000 utečencov, my sme ich však prijali 90.000. To sa nemôže opakovať."

Faymann zopakoval svoj výpočet, podľa ktorého by EÚ musela prijať viac než dva milióny utečencov, ak by sa rakúsky podiel prerátal na všetkých 28 členských štátov. "Naše samostatné konanie je čistá sebaobrana, aj volanie o pomoc. Želáme si európske riešenie, ale v Európskej komisii je toľko nesplnených uznesení, že som dospel k presvedčeniu, že musíme konať sami."

V rozhovore pre Kronen Zeitung označil kancelár postoj EK za "poburujúci". Komisia si podľa neho "zvykla smutne sa prizerať tomu, že Grécko utečencov posiela ďalej. Bola spokojná, že našla niekoho, kto so vyhrnul rukávy a pomohol". Faymann tiež kritizoval Nemecko za to, že v spore okolo kvót na prerozdelenie migrantov nepodporilo rakúsku požiadavku na krátenie finančnej podpory EÚ.