Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rakúsky kancelár Kurz navrhol odvolanie ministra vnútra z FPÖ

Dezignovaný líder krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a úradujúci rakúsky minister dopravy Norbert Hofer (vľavo) a rakúsky minister vnútra Herbert Kickl z FPÖ prichádzajú na tlačovú konferenciu 20. mája 2019 vo Viedni. Foto: TASR/AP

Rakúsko teraz čakajú predčasné voľby, ktoré by sa mali uskutočniť v septembri.

Viedeň 20. mája (TASR) - Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v pondelok navrhol odvolanie ministra vnútra Herberta Kickla. Informovala o tom agentúra AFP.

"Odvolanie ministra vnútra som navrhol prezidentovi" Alexandrovi Van der Bellenovi, povedal Kurz.

Kickl, ktorý je členom Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), bol odvolaný po piatkovom zverejnení videa z júla 2017, ktorého hlavnou postavou je odstúpivší predseda (FPÖ) Heinz-Christian Strache.

Ministri z krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) v pondelok oznámili, že odstúpia zo svojich postov. Urobili tak po tom, čo kancelár Sebastian Kurz navrhol odvolanie ministra vnútra z FPÖ Herberta Kickla. Informovala o tom agentúra AFP.

Odhodlanie ministrov zo Slobodnej strany Rakúska odstúpiť potvrdil pre rakúsku agentúru APA hovorca strany.

Na nahrávke zhotovenej na španielskom ostrove Ibiza hovorí Strache s údajnou príbuznou istého ruského oligarchu, ktorá chce v Rakúsku investovať štvrť miliardy eur. Strache jej navrhoval, aby kúpila bulvárny denník Kronen Zeitung a následne jeho spravodajstvom pomohla FPÖ v predvolebnej kampani.

Strache po prepuknutí škandálu rezignoval na funkciu vicekancelára i šéfa FPÖ.

Rakúsko teraz čakajú predčasné voľby, ktoré by sa mali uskutočniť v septembri.