Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rakúsky kancelár: Nemecko by malo prijímať utečencov priamo z Grécka

Rakúsky kancelár Werner Faymann Foto: TASR

Utečenci musia byť podľa neho rozdelení už na vonkajšej hranici EÚ, v Grécku a Taliansku.

Viedeň 2. marca (TASR) - Rakúsky kancelár Werner Faymann vyzval dnes Nemecko na priame preberanie utečencov z Grécka alebo susedných štátov Sýrie. Na tento účel navrhol vydávanie tranzitných dokladov, informuje tlačová agentúra DPA.

Nemecko "by malo stanoviť dennú kvótu - a po nej privádzať utečencov priamo z Grécka, Turecka alebo Jordánska do Nemecka", povedal Faymann pre dnešné vydanie rakúskych novín Kurier. "Takto je aj rozdelenie zamýšľané. Rakúsko sa nemôže a nesmie stať rozdeľovacím miestom. To sa musí skončiť," vyhlásil Faymann.

Utečenci musia byť podľa neho rozdelení už na vonkajšej hranici EÚ, v Grécku a Taliansku: "Nemožno nechať ľudí ďalej putovať 2000 kilometrov - a robiť z Rakúska čakáreň pre Nemecko. Proti tomu sa dôrazne bránime," dodal rakúsky kancelár.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová medzitým kritizovala "jednostranné konanie" Rakúska v utečeneckej kríze. "Kto zatvorí štátne hranice, neurobí tým nič proti príčinám pohybu utečencov. Navyše riskuje dlhodobé poškodenie nášho hospodárstva," povedala pre denník Volksstimme. "Musíme nájsť trvalé, aj zajtra obhájiteľné riešenia - a najmä riešenia, ktoré nestanovujú jednostranne niečo, čo potom musia znášať iné krajiny."

Utečenecká politika bude dnes témou stretnutia lídrov nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Kresťansko-sociálnej únie (CSU). Merkelová a šéf CSU Horst Seehofer budú o svojich otvorených rozporoch hovoriť v úrade kancelárky.

Merkelová pred marcovými summitmi EÚ už dala jasne najavo, že sa bude naďalej usilovať o celoeurópske riešenia pre zníženie počtu utečencov. Bavorská CSU naproti tomu žiada okrem iného stanovenie hranice prijatia 200.000 utečencov za rok do Nemecka a prísnejšie opatrenia na hranici s Rakúskom.