Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rakúsky kancelár odsúdil zatýkanie na dúhovom pochode v Istanbule

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Tento postup je podľa Sebastiana Kurza dôkazom toho, že Turecko sa vzďaľuje od EÚ.

Viedeň/Istanbul 2. júla (TASR) - Rakúsky kancelár Sebastian Kurz skritizoval zásah tureckej polície proti účastníkom nedeľňajšieho pochodu za práva sexuálnych menšín v Istanbule, pri ktorom zadržali viacero aktivistov. Tento postup je podľa neho dôkazom, že Turecko sa vzďaľuje od EÚ.

"Turecko sa už roky pohybuje obrovskými krokmi preč od EÚ. Základné práva a slobody sú masívne obmedzované, predovšetkým prostredníctvom výnimočného stavu," citovala Kurzovo vyjadrenie z pondelka agentúra APA. Šéf rakúskej spolkovej vlády v tejto súvislosti zopakoval, že stále prebiehajúce prístupové rokovania EÚ s Tureckom treba "konečne prerušiť".

"Nesmie dochádzať k žiadnej diskriminácii na základe sexuálnej orientácie a takéto zhromaždenia by mali byť samozrejmosťou," dodal Kurz na margo tzv. dúhového pochodu v Istanbule, ktorý sa konal i napriek tomu, že tamojšie úrady ho odmietli povoliť už štvrtý rok po sebe.

Na rozohnanie účastníkov istanbulského pochodu lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych ľudí (LGBTI) použila polícia slzotvorný plyn, služobných psov a obušky. Podľa medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International bolo zadržaných 11 účastníkov. Celkovo vyšlo do ulíc približne 1000 ľudí, ktorí odmietli rešpektovať opätovné rozhodnutie o nepovolení akcie, keďže ho považovali za porušenie práva na zhromažďovanie.