Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rakúsky maloobchod sa vlani po troch slabých rokoch mierne zotavil

Ilastračné foto Foto: TASR

Podiel maloobchodu na celkových spotrebných výdavkoch Rakúšanov neustále klesá, vlani išlo o medziročné zníženie z 50 % na 47 %.

Viedeň 27. júna (TASR) - Rakúsky maloobchod sa vlani po troch slabých rokoch mierne zotavil. Jeho tržby nominálne medziročne stúpli o 2,1 % na 59,2 miliardy eur, táto úroveň však stále nedosahuje dlhodobý priemer rastu zhruba o 3 %. Vyplýva to z najnovšej správy Bank Austria, na ktorú sa odvoláva agentúra APA.

"Pre výraznejší dopyt chýbali impulzy predovšetkým vo forme príjmov domácností," píše sa v správe. "Navyše vzrástol tlak na trhu práce, ktorý v priebehu roka utlmil náladu spotrebiteľov."

Predaj potravín s obratom vyše 23 miliárd eur tvorí takmer 40 % celkových tržieb maloobchodu. Tržby z predaja potravín od roka 2010 rástli v priemere o 3,3 %, kým celkový maloobchod len o 1,8 %.

Podľa názoru ekonómov Bank Austria sa rámcové podmienky pre maloobchod v prvej polovici tohto roka zlepšili, predovšetkým vďaka nízkej inflácii a daňovej reforme. Hoci sa nálada maloobchodov zlepšila, výraznejší rast tržieb je v tomto roku vylúčený, tvrdí ekonóm Günter Wolf. Dôvodom je fakt, že veľká časť disponibilného príjmu smerovala do sporenia. V tomto roku počíta s nominálnym rastom tržieb o 2,5 %.

Bilancie maloobchodov sa vlani nevyvíjali tak dobre, ako vo výrobných odvetviach. Priemerný čistý zisk sa v rokoch 1995 až 2014 medziročne zvyšoval v priemere o 2,8 %, kým v priemyselných odvetviach o 3,4 %. Najziskovejšou oblasťou maloobchodu sú topánky a kožená galantéria, ktorých zisky dosahovali 6,4 % tržieb. Najhoršiu situáciu zažívajú potraviny, kde zisky dosahovali len dve až tri percentá tržieb.

Podiel maloobchodu na celkových spotrebných výdavkoch Rakúšanov neustále klesá, vlani išlo o medziročné zníženie z 50 % na 47 %.