Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rakúsky minister obrany kritizoval utečeneckú politiku Merkelovej

Rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil Foto: TASR/AP

Keď sa v centre Milána musia stavať stany pre utečencov, nemôže nikto reálne tvrdiť, že tento prúd rozumným spôsobom zvládneme, uviedol Hans Peter Doskozil.

Viedeň/Berlín 25. augusta (TASR) - Rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil označil utečeneckú politiku nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej sprevádzanú výrokom "Dokážeme to" za nezodpovednú.

Ako vyplynulo z jeho slov pre piatkové vydanie denníka Kronen Zeitung, o ktorom dnes večer s predstihom informovali tlačové agentúry APA a DPA, ide o povzbudzovanie utečencov, aby sa vydali na starý kontinent, a "fatálny signál". "Rok 2015 sa nesmie opakovať," vyhlásil člen rakúskej spolkovej vlády.

Európa podľa Doskozila nemôže situáciu zvládnuť: "Keď sa v centre Milána musia stavať stany pre utečencov, nemôže nikto reálne tvrdiť, že tento prúd rozumným spôsobom zvládneme." Minister navyše pripomenul, že Rakúsko nie je čakárňou pre Nemecko.

V Rakúsku zaregistrovali podľa informácií tamojšieho rezortu obrany od začiatku roka 100.000 migrantov, pričom najväčšia skupina z nich nepochádza z občianskou vojnou sužovanej Sýrie, ale z Nigérie a Eritrey.

Doskozil vyzval preto na zvolanie summitu o vracaní utečencov na európskej úrovni, aby sa našli cesty, ako dostať migrantov späť do krajín ich pôvodu, a pripomenul aj nevyhnutnosť uzavretia readmisných dohôd so zainteresovanými štátmi. "Nie je politikou, ak Európa zotrváva v agónii a strká pri tom hlavu do piesku," poznamenal.